Hristos s-a înălțat! Paștele Cailor, serbat cu nuc la brâu și lovituri cu leuștean

267

 

Creștinii sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului, cunoscută în popor ca Ispasul sau Paștele Cailor. Zi de sărbătoare, Înălțarea este însoțită de numeroase practici și obiceiuri specifice.

La 40 de zile după Paște, întotdeauna într-o zi de joi, toți creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Înălțarea Domnului. Astăzi este şi Ziua Eroilor, în toate lăcașurile sfinte fiind făcute praznice de pomenire.

Astăzi este ultima zi în care se pot înroși ouă până la Paștele viitor, iar oamenii se salută cu formulele „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!”. Creștinele nu uită nici de cei dragi ajunși în Ceruri și le fac pomeniri, împodobesc mormintele cu crengi de paltin și le împart mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi țuică.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas sau Paștele Cailor, iar creștinii serbează această zi prin numeroase obiceiuri. Pentru unii, de Înălțare se taie mieii, în unele zone oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc, pentru că se crede că şi Iisus a avut când s-a Înălţat la Ceruri, se împodobesc porțile cu frunze de nuc sau paltin. Un obicei aparte este și loviturile cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli, aplicate atât oamenilor, cât și animalelor. Femeile superstițioase nu împrumută astăzi sare, bani sau chibrituri.

Tot în tradiţia populară se spune că cine moare de Ispas nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci ajunge direct în Rai.

Din 2003, ziua Înălţării Domnului a fost stabilită prin lege şi sărbătoare naţională a poporului român.