Zilele Culturii Izbicene, 5 zile de sărbătoare cu teatru, filme, poezie și folclor

336

Pentru a marca împlinirea a 443 de ani de la prima atestare documentară, comuna Izbiceni îmbracă timp de 5 zile straie de sărbătoare. Primăria și Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” Izbiceni organizează cea de-a X-a ediție a Zilelor Culturii Izbicene, manifestare ce cuprinde numeroase activități cultural-artistice, pentru toate vârstele și pentru toate gusturile. Zilele localității se vor încheia cu un spectacol de muzică populară prezentat de Cove și un foc de artificii.

De la cel mai mic locuitor și până la cel mai în vârstă, indiferent de pregătire sau aprecieri artistice, toți locuitorii comunei Izbiceni serbează zilele localității, fiind invitați la diverse acțiuni cultural- artistice. Primăria Izbiceni și Centrul Cultural Tudor Gheorghe Izbiceni le-au pregătit locuitorilor o sărbătoare pe cinste, ce ține 5 zile. Cea de- a X-a ediție a manifestării „Zilele culturii izbicene”, ocazie cu care se bifează și 443 de ani de la prima atestare documentară, a debutat ieri cu un spectacol de teatru de păpuși pentru cei mici. În fața micuților au evoluat actorii de la Teatrul Colibri, cu piesa „Gogoașa și năzdrăvanul Petrișor”, după povești populare rusești.

Astăzi, este ziua dedicată filmului, tot pentru cei mai mici locuitori. Vor rula producțiile  „BAMBI” – film 2D, „Regele Leu” – film 3D sau un film 3D la alegere din Independence Day, Star Wars și Revoluția Dansului.

Mâine, iubitorii de teatru sunt invitați de actori slătineni la „Doctor- croitor de dame”, regia și scenografia Tony Dincă, iar cei mici din nou la teatrul de păpuși. Teatrul Anton Pann Vâlcea va prezenta piesa „Peștișorul de aur „atât vineri, cât și sâmbătă.

Pe 27 mai, se organizează prima ediție a Festivalului- Concurs Național de Poezie „Ion Stratan”, în colaborare cu Fundația Până la capăt și înapoi.  În competiție sunt acceptați poeți care au debutat editorial sau nepublicați din toată țara, cu vțsrta peste 20 de ani, creațiilor lor fiind jurizate de scriitorii George Stanca, George Smarandache și Andrei Novac. Câștigătorii vor primi premii în bani, de la 200 la 1500 lei categoria poeți publicați și 200- 1000 lei nepublicați.

De asemena, tot sâmbătă, se va desfăşura un concurs judeţean de dans dedicat elevilor de la clasele I – IV.

Ultima zi a manifestării va aduce competiții fotbalistice, iar seara va fi încheiată cu un spectacol organizat în piața centrală. Vor urca pe scenă: Niculina Stoican, Petrică Mâţu Stoian, Vasile Ciobanu, Nina Predescu, Dorina Mete, Costel David şi Edward Sanda.

Zilele Culturii Izbicene se vor încheia cu un foc de artificii.