Slătineanul Colibășanu a urcat pe acoperișul lumii

283

Horia Colibășanu este primul român care a urcat pe Everest (8848) practicând alpinismul pur. El a reușit în această dimineață o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional, urcând pe „acoperișul lumii” fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.

Cel mai înalt punct de pământ a fost în această dimineață la picioarele unui român, născut la Slatina. Horia Colibășanu a stabilit o performanță istorică, escaladând Everestul practicând alpionismul pur. ”A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf.

Colibășanu a ajuns în vârf la ora 6.20, după o ascensiune de 12 ore. Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării, kiar pentru Colibășanu acesta este al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul dorește să îl aibă în palmares și cea de-a 19-a expediție internațională.

https://realitateaoltului.ro/2017/04/28/horia-colibasanu-a-pornit-spre-varful-everestului/

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Colibășanu este alpinist pur, ce are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România – șapte – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Prima sa reuşită a fost în 2004- Muntele Ucigaş K2 (8611m), al doilea cel mai înalt munte din lume.