Prima ofertă pentru administrarea Centrului Cultural „Eugen Ionescu“

327

Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, administrator în ultimii 5 ani al activității teatrale a Centrului Cultural „Eugen Ionescu“ Slatina, este prima entitate care și-a anunțat participarea la licitația organizată de către Primăria Slatina în vederea administrării centrului pentru următorii trei ani. Până acum, nicio societate, asociație sau ONG nu a depus ofertă, iar pentru administrarea cafenelei culturale și activității cinematografice îmcă nu și-a anunțat nimeni intenția de participare.

Primăria Slatina a scos la licitație publică, pentru vineri, administrarea pentru următorii 5 ani a Centrului Cultural „Eugen Ionescu“ Slatina, centru realizat în 2010 prin transformarea fostului cinematograf Alutus (a cărui activitate a încetat în iunie 2004), cu fonduri de la bugetul local şi o parte fonduri guvernamentale, ce au însumat 13 milioane de lei. Centrul cuprinde o sală de teatru cu capacitate de 200 de locuri, două săli de cinema de câte 43 de locuri- dotate cu proiectoare 3D si ecrane speciale, foyer, cafenea culturală, cabine pentru actori, sală de machiaj, coafură, sală lectură- repetiţii- relaxare, depozit decoruri, recuzită şi costume. Clădirea are atenuator de vibraţii, o premieră pentru România.
Contractul încheiat cu administratorii Center Inter Art și Best Sale a expirat pe 1 noiembrie, iar până vineri cei interesați să coordoneze activitatea centrului slătinean sunt așteptați la registratura primăriei cu oferte. Până acum nu s-a înscris nimeni la licitație, anunțându-și participarea, în vederea continuării proiectelor, fostul administrator al activității teatrale.
„Suntem interesați să ne continuăm activitatea. Lucrăm la documentație și vom depune mâine oferta. Conducem acest centru cultural de 5 ani de zile și am avut o serie de succesuri cu el. Vom participa la licitație și, în situația în care vom fi desemnați câștigători și vom coordona în continuare activitatea culturală teatrală și de spectacol pentru populația slătineană, vom continua proiectele pe care le avem deja în derulare: avem proiecte nu numai cu școlile, ci și cu instituțiile de cultură din Slatina, dar și din județ cu căminele culturale, avem parteneriate cu Institutul Cultural Român, cu Minsterul Culturii, anual derulăm un proiect sau două finanțate de către minister, avem o serie de relații cu asociațiile de români din afară, cu instituțiile reprezentative ale statului român cum ar fi Ministerul de Externe, consulate“, ne-a declarat George Smarandache, director Center Inter Art.
În ultimii ani, centrul slătinean a găzduit numeroase spectacole de teatru, expoziții, lansări de carte, spectacole, iar mari actori ai scenei românești și artiști consacrați i-au trecut pragul. De asemenea, Slatina a fost reprezentată cu cinste în mari orașe europene și nu numai.
„Pot afirma că în această perioadă Slatina s-a făcut cunoscută, în plan cultural, nu numai la nivel judeţean sau regional, ci şi la nivel naţional şi internaţional. Mari actori ai scenei româneşti au jucat pe scena centrului şi mulţi dintre aceștia au poposit în Slatina pentru o vreme, uneori mai îndelungată, alteori doar de o zi sau două. De asemenea, am avut invitaţi din diverse țări care care au venit fie cu proiecte, fie direct interesaţi de activitatea culturală slătineană. Astfel, am dezvoltat o serie de proiecte culturale în Madrid, Paris, Londra, Milano, Viena, Auckland, Noua Zeelandă şi acum am primit invitaţia de a participa la Pavilionul Românesc de la Dubai unde să reprezentăm România. O altă invitaţie ne-a fost lansată de peste ocean, respectiv de la New York, unde suntem invitaţi să paticipăm anul viitor cu piesa de teatru „D’ale carnavalului“, piesă realizată în colaborare cu mari actori: Bebe Cotimanis, Victoria Cociaș, Liviu Cheloiu, Tomi Cristi, Eugen Cristea, piesă a cărei premieră a avut loc la Centrul Cultural „Eugen Ionescu“, la data de 29 octombrie“, ne-a vorbit, într-un interviu acordat pentru Realitatea Oltului, George Smarandache.

„Azi, Slatina dispune de unul dintre cele mai puternice nuclee teatrale din această zonă“