Conducerea ASF este aşteptată la audieri în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor

114

La cererea Partidului Social Democrat, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost convocată, luni, la audieri în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

”Partidul Social Democrat va convoca pentru audieri luni, 24 octombrie 2016, ora 16.00, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Decizia a fost luată după aprobarea de către ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule. Acest raport, care a fost deja contestat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România, stabileşte tarife maximale pentru poliţele RCA, aruncând povara asupra persoanele fizice deţinătoare de vehicule mici”, a transmis, joi, biroul de presă al PSD.

Social-democraţii atrag atenţia asupra faptului că firmele de asigurări din străinătate pun monopol pe piaţa din România, în detrimental celor autohtone, iar o consecinţă a acestui fenomen ar fi discriminarea transportatorilor români în raport cu concurenţii de pe piaţă.

În 14 septembrie, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost audiat în Parlament, pe fondul scandalului privind poliţele RCA. Opt deputaţi au cerut atunci demisia lui Mişu Negriţoiu, printre care şi Adrian Gurzău, care a cerut un vot în cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea şefului ASF.

Pe 27 septembrie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a transmis Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție (PICCJ) cererea și referatul pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Adrian Gurzau, acuzat de trafic de influența în dosarul Carpatica Asig.

Potrivit DNA, în dosar există date și probe din care rezultă că deputatul Gurzău ar fi comis fapte de corupție. Dosarul în cazul lui Adrian Gurzău are 12 volume, fiecare având în jur de 250 de pagini.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitate de martor în dosarul Carpatica.