Primăria Slatina a găsit soluția salvatoare pentru caii care se plimbă nestingheriți pe străzile municipiului, stricând aspectul urbei, încurcând circulația și păscând pe spațiile verzi pentru a căror întreținere administrația locală plătește bani frumoși. Patrupedele vor fi preluate de Herghelia Brebeni până la revendicare, în caz contrar fiind licitate. Rămâne însă și problema vacilor și porcilor.
Amuzament pe facebook, nervi pentru șoferi și disperare pentru polițiștii comunitari care nu pot decât să-i mâne spre locuri unde nu pot fi un pericol, caii lăsați liberi pe străzile Slatinei vor sfârși, de la 1 noiembrie, la herghelie. Primarul Emil Moț a găsit soluția de a scăpa de aceste animale, oferind șansa proprietarilor de a-i recupera, altfel aducând bani la bugetul local în urma valorificării. „Am reușit să semnăm un protocol cu Romsilva, care are o divizie specială pentru herghelii, și am făcut un protocol privind Herghelia de la Brebeni, care va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Cu ajutorul celor de la herghelie, care au persoane specializate, vom putea ridica caii de pe stradă care sunt liberi“, a anunțat edilul Emil Moț.
Caii capturați vor fi controlați de către veterinari dacă sunt purtătorii vreunei boli și găzduiți la herghelie timp de 30 de zile, perioadă în care proprietarii îi pot revendica și lua acasă doar după ce vor plăti cazarea și hrana, de 20 de lei pe zi pentru masculi și 25 de lei pentru femele, dar și amenda contravențională cuprinsă între 500- 2500 de lei. Animalele nerevendicate vor fi scoase la licitație.
Vacile și porcii, fără soluție
Nu numai caii sunt cei care se plimbă nestingheriți pe străzile Slatinei, ci și vacile și porcii, cu precădere în zonele periferice. Pentru acestea, municipalitatea încă nu a găsit o soluție. „Teoretic, ar trebui să capturăm aceste animale lăsate libere pe stradă, potrivit Hotărârii de Consiliu Local nr. 304/2008. Însă nu avem unde să le ducem. Intervenția noastră se limitează la a le mâna de pe carosabil, pentru a nu produce accidente. N-avem ce face mai mult, din păcate. Adăpostul de la Sărăcești ar fi o soluție dacă s-ar extinde în acest sens. Până în 2009, mai duceam și alte animale la Sărăcești în afară de câini, însă atunci acestea erau revendicate repede și luate acasă. Este drept, și amenzile erau mai mici“, declară șeful Poliției Locale Slatina, Adrian Pop.
Cum amenda este destul de mare, proprietarii mai bine-și cumpără alte animale decât să le revendice. Nici introducerea acestor animale în consum prin plasarea la cămine de bătrâni, protecția copilului sau spitale nu este o soluție. „Nu am avea cum le ducem la consum pentru copii sau bătrâni, atâta timp cât carnea acestor animale nu este sigură din punct de vedere sanitar-veterinar, ele păscând în zone cu gunoaie. Nici măcar peștele confiscat de la pescarii de pe Olt nu avem voie să-l ducem la consum, atâta timp cât nu avem acte de proveniență și care să ateste calitatea“, mai spune Adi Pop.