Alertă de pestă porcină africană în România

133

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atenționează asupra riscului de pestă porcină africană, confirmată în UE, boală care nu se transmite la om, dar produce mari pierderi economice.

Autorităţile române sunt în alertă după ce în Republica Moldova au fost semnalate posibile cazuri de pestă porcină africană. Dacă va ajunge la noi pierderile vor fi enorme avertizează ministrul Agriculturii. Pentru că nu există un vaccin, animalele trebuie sacrificate, iar cadavrele distruse.

În România există aproape 5 milioane de porci, atât în ferme, cât și în gospodării. Problema apare după ce ţara noastră a anunţat că va relua de luna viitoare exporturile în Uniunea Europeană, după 13 ani de pauză. În 2003, vânzările de animale în spaţiul comunitar au fost oprite tot din cauza pestei porcine.

„Ar fi un dezastru pentru România ca maladia să pătrundă şi să afecteze populaţia de porcine. Nu e vaccin şi singura soluţie este uciderea porcilor şi distrugerea cadavrelor. Ar fi probleme enorme, o mare parte a economiei s-ar concentra să contracareze boala. Pagubele pot să fie de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde”, afirmă Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

În acest sens, ANSVSA a informat şi instruit serviciile sanitare veterinare de la nivel naţional, prin structurile implicate în controlul bolilor, centrele locale de combatere a bolilor, asociaţiile profesionale ale medicilor veterinari cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni.

De asemenea, au fost informaţi şi fermierii, operatorii economici, asociaţiile de crescători de animale şi admistratorii fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană.