Brâncuși e și al oltenilor

103

Gestul premierului Cioloș de a dona pentru opera brâncușiană „Cumințenia Pământului“ și a posta pe facebook o fotografie cu mesajul de pe mobil privind confirmarea donării a dezamorțit și mulți olteni. Din ce în ce mai multe persoane din județ donează câte 2 euro și postează pe rețeaua de solicalizare mesajele.

Cu câteva zile înainte de încheierea campaniei de subscripție publică în vederea achiziționării de către statul român a sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului“, tot mai mulți olteni copiază gestul premierului României, donând prin SMS. Luiza F. este o slătineancă ce a răspuns apelului guvernamental și a donat, postând apoi pe o rețea de socializare dovada. Gestul ei, lăudat de prieteni, a fost copiat și de alții, astfel numărul oltenilor contribuabili crescând.
Achiziționarea operei se poate face în schimbul sumei de șase milioane de euro, dintre care cinci milioane euro a fost deja alocată de Guvern, restul reprezentând contribuții voluntare ale persoanelor fizice și juridice. Campania a fost lansată pe 19 mai şi se va derula până pe 30 septembrie şi reprezintă a doua mobilizare a românilor, după cea pentru Ateneul Român, în urmă cu 130 de ani.
Până pe 15 septembrie, suma strânsă din donații se ridica la 831.174 de euro. Componentă importantă a identităţii culturale autohtone, ”Cumințenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Este realizată în calcar crinoidal și se știe că Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières. În prezent, ”Cumințenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

cumintenia-pamantului-brancusi
Cum se poate dona:
– Direct prin intermediul site-ului campaniei http://www.brancusiealmeu.ro;
– Cumpărând virtual pe http://www.emag.ro „Cumințenia pământului”;
– Sunt disponibile conturi în lei, euro şi dolari în care se pot face donaţii prin transfer bancar sau prin depunere de numerar, deschise pe numele Ministerului Culturii.