Tichetul de bicicletă- lege inedită propusă de Steriu

274

Angajaţii care vor merge pe bicicletă la serviciu vor primi subvenţii sub forma unor tichete valorice pentru achiziţionarea mijlocului de transport precum şi indemnizaţie pentru mersul pe bicicletă. Propunerea legislativă aparţine unui fost deputat de Olt.

Românii vor fi încurajaţi să meargă la serviciu cu bicicleta, prin acordarea unor subvenţii. Ineditul proiect de lege a fost depus în Parlament de către deputatul Valeriu Steriu, fost parlamentar de Olt şi preşedinte al UNPR şi prevede ca angajatorii, fie de stat sau privaţi, să acorde subvenţii angajaţilor care vin la serviciuu cu bicicleta sau folosesc bicicleta în interes de serviciu, tichete valorice pentru achiziţionarea de biciclete, accesorii, piese de schimb, unelte şi produse de întreţinere sau echipamentul pe care îl poartă ciclistul. Subvenţiile vor fi acordate o dată la trei ani şi vor avea o valoare maximă de 1500 de lei. Totodată, proiectul de lege mai prevede şi acordarea unor indemnizaţii pentru mersul pe bicicletă, tot sub forma unor tichete, într-o limită anuală de 300 de lei pentru o valoare de 0,33 lei/kilometru.
„Chiar şi acum utilizez bicicleta, inclusiv pentru a mă deplasa spre Parlament, şi am toate motivele pentru a face această alegere: mă antrenez, ajung mai repede şi chiar reuşesc să contribui la reducerea noxelor. Cu ajutorul acestei legi, îmi propun să conving un segment important din mediul urban să-mi urmeze exemplul şi cred că astfel am produce o schimbare importantă la nivelul traficului din marile oraşe. Ar fi un mic pas al fiecaruia dintre noi pentru o schimbare mare, în bine, la nivelul comunităţilor în care trăim”, a declarat deputatul Valeriu Steriu pentru hotnews.
Propunerea deputatului Steriu va intramai întâi în dezbatere la Senat. Aceasta se inspiră din proiecte similare implementate în mai multe state europene, scopul fiind acela de a se decongestiona traficul, de a se reduce poluarea şi de a face mişcare, cu impact benefic asupra sănătăţii.
Dacă va deveni lege, aceasta va putea fi pusă în practică şi în Slatina, oraş în care în planurile municipalităţii de investiţii a fost cuprinsă şi construirea de piste pentru biciclişti. Vezi-

La pedale pe străzile Slatinei