Ramona Deaconu, medaliată la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

839
Ramona Deaconu- prima elevă din stânga sus

Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, Ramona Deaconu a adus echipei României medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Echipa feminină a ţării noastre a câştigat 8 medalii.

5 medalii de argint şi 3 de bronz au câştigat elevele românce la a V-a ediţie a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad/EGMO). Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internaţional similar ca structură cu Olimpiada Internaţională de Matematică (două probe scrise, susţinute în două zile consecutive), echipele participante fiind compuse din câte 4 eleve. De fiecare dată, la ediţiile organizate în Marea Britanie (2012), Luxemburg (2013), Turcia (2014) şi Belarus (2015), fetele noastre s-au întors cu 4 medalii. Anul acesta, ca ţară organizatoare, România a avut dreptul la două echipe în concurs, astfel că rezultatul a fost dublat- toate cele 8 componente au fost premiate. Slatina a avut şi ea o reprezentantă, Adina Deaconu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, pregătită de prof. Marius Perianu. Olimpica noastră a reuşit să câştige medalia de bronz. Notabilă este şi includerea slătinencei în lotul naţional feminin de matematică, celelalte componente fiind eleve la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti şi Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti.
Competiţia din acest an s-a desfăşurat în perioada 10-16 aprilie, la Buşteni, participând 143 de fete din 38 de ţări din toată lumea. Echipele României au fost coordonate de Maria Romina Ivan, medaliată la această olimpiadă în anii anteriori, actualmente studentă la Cambridge University, Hajnalka Csapó, profesor la Colegiul „Marton Aron” din Miercurea Ciuc şi Sena Azis, profesor la Şcoala Gimnazială nr. 56 din Bucureşti.