Virozele respiratorii, un adevărat pericol în această perioadă

279

Această perioadă este cea mai periculoasă din cauza virozelor respiratorii, de aceea se impun anumite restricții ce ar trebui tratate cu atenție de toată lumea.  Este bine să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie virală, să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane, colectivităţile, în măsura posibilităţilor, şi să respectăm cîteva reguli generale de prevenire.

DSP Olt  prin Serviciul de Epidemiologie si Serviciul de  Evaluare si Promovare a Sanatatii recomanda populatiei urmatoarele:

În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, populaţia, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate – căciuli, mănuși și fulare.

Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.