Aglomeraţie la praznicul Botezului Domnului

135
Sute de credincioşi vin anual de Bobotează să ia agheasmă de la Catedrala Episcopală din Slatina

Lăcaşele de cult au devenit neîncăpătoare astăzi, credincioşii luându-le cu asalt pentru a asista la praznicul Botezului Domnului. Şi Catedrala Episcopală din Slatina a devenit astăzi neîncăpătoare pentru cei care au vrut să participle la slujba ce marchează prima mare sărbătoare creştină din 2016.

Un sobor de preoţi, în frunte cu Prea Sfiinţitul Sebastian, Arhiepiscopul Slatinei şi Romanaţiului, a oficiat slujba Liturghiei şi au sfiinţit ,,Agheasma Mare”, la Catedrala Episcopală din Slatina.

Timp de aproape două ore, sute de credincioşi au ascultat slujba şi s-au rugat pentru sănătate, fericire şi binele lor şi al celor dragi. Cu toţii au susţinut că nu parcurg pentru prima dată rituaului de Bobotează care este unul special pentru că atunci când Mântuitorul a fost botezat în apa Iordanului s-a arătat Sfânta Treime-Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

,, A intrat Mântuitorul în apă şi Ioan l-a botezat. În clipa în care-l boteza s-au deschis cerurile şi Duhul Sfânt în chip de porumbel s-a pogorât peste Mântuitorul Cristos, în apă, şi glasul Tatălui s-a auzit spunând: «Acesta este fiul meu cel iubit pentru care am binevoit». Atunci apele Iordanului s-au întors înapoi şi au căutat să se oprească parcă înfricoşate de prezenţa stăpânului lor. Este adevărata minune care se întâmplă până astăzi. În amintirea acestei minuni noi preoţii bisericilor sfinţim apa, o binecuvântăm şi o dăruim tuturor spre binecuvântare şi spre mântuirea sufletelor noastre”, au susţinut preoţii astăzi, la slujbă.

La finalizarea procesiunilor religioase, credincioşilor le-a fost împărţită ,,Agheasma Mare”. Despre apa sfiinţită în ziua de Bobotează, bătrânii susţin că are puteri tămăduitoare pentru cei suferinzi.

Ea este folosită pentru băut, dimineaţa, după spălare, înainte de a pune ceva în gură, timp de nouă zile, pentru a-I feri pe credincioşi de rele şi boli. Agheasma se mai foloseşte la stropitul casei şi al vietăţilor din gospodărie.