Cinci Structuri de Economie Socială au fost înfiinţate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Intitulat,,Iniţiativa Multiregională pentru Dezvoltarea Economiei Sociale şi ocuparea persoanelor vulnerabile”, acesta şi-a propus să faciliteze accesul pe piaţa muncii a câtorva sute de persoane vulnerabile şi să-i formeze profesional pe 60 de angajaţi din sistemul de asistenţă socială din judeţele Olt, Gorj şi Constanţa.
Proiectul a fost implementat de DGASPC Olt alături de Asociaţia Centrul pentru Dezvoltarea Instrumentelor Structurale din Slatina, Asociaţia Tineret pentru Dezvoltarea Durabilă din Târgu-Jiu şi Asociaţia Iniţiative Sociale din Constanţa.
Obiectivul principal al proiectului a cărui finalizare a fost marcată printr-o conferinţă de presă a fost înfiinţarea Structurilor de Economie Socială la Strejeşti, în domeniul construcţiilor, la Oboga, în domeniul olăritului, o firmă de evenimente la Slatina, un afterschool la Târgu-Jiu, şi croitorie la Constanţa, în comuna Cumpăna. În cadrul acestora au fost create 35 de locuri de muncă, 25 din ele fiind ocupate de persoane din grupurile vulnerabile. 15 dintre angajaţii acestor structure de economie social provin din etnia romă, 5 persoane trăiau din venitul minim garantat iar trei provin din rândul tinerilor care au părăsit sistemul.
“Noi folosim acest proiect şi ca exemplu de bune practici şi ca un manual de probleme şi disfuncţionalităţi care apar în sistem şi pentru care trebuiesc găsite soluţii viabile pentru identificarea altor proiecte de acest gen. SES-urile au însemnat o şansă a celor care nu aveau nici calificarea profesională pentru a lucra, dar în primul rând nu aveau resursele financiare pentru utilarea, dotarea, înfiinţarea, practic, a acestor întreprinderi socialeProiectul a mai presupus şi susţinerea salariilor pentru o perioadă până la calificarea, mai mult, crearea unui site şi promovarea acestor produse în cadrul economiei sociale”, a declarat Rădiţa Piroşca, directorul DGASPC Olt.