Lăutari şi căluşari, în concurs de promovare folclorică

451

Dragostea de folclor şi de tradiţiile populare olteneşti au adus pe scenă, la Slatina, artişti de toate vârstele, care au acceptat provocarea Asociaţiei „Căluşarii Slatinei” de a-şi arăta talentul şi de a demonstra că Oltul are cu ce se mândri, că zestrea folclorică este pe mâini bune. Concursul organizat de Iliuţă Brăileanu, liderul asociaţiei, s-a bucurat de receptivitate în rândul artiştilor, pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu” Slatina urcând, în ediţii organizate pe categorii, copii, tineri şi artişti consacraţi, săptămâna viitoare venind rândul pensionarilor.

Proiectul „Slatina- vatră străbună de cântec, joc şi voie bună”, prin care Brăileanu şi-a propus să promoveze cântecul şi dansul popular oltenesc, să descopere tinere talente, dar şi să le recunoască pe cele existente, capătă amploare an de an. Concursul este unul cu premii şi se bucură de finanţare neramburabilă de la Primăria Slatina, valoarea proiectului fiind de 80.000 de lei.
„Este al patrulea an de când implementăm acest proiect şi mulţumesc primăriei pentru că s-a alăturat dorinţei noastre de a descoperi noi talente ale folclorului muzical şi coregrafic în Slatina, de a susţine adevăratele talente şi, de ce nu, de a da un semn de recunoştinţă pentru cei care au activat în acest domeniu de-a lungul anilor şi, prin prestaţia şi ţinuta lor artistică, au dus mai departe tradiţia populară şi faima municipiului şi a judeţului Olt.”, declară Iliuţă Brăileanu, preşedintele asociaţiei „Căluşarii Slatinei”.

Consacraţii şi-au demonstrat talentul

După serile dedicate debutanţilor şi tinerilor, aseară a venit rândul artiştilor consacraţi să urce pe scenă. Dacă la petreceri sau sărbători  îi antrenează pe toţi la distracţie, iar în mijlocul publicului se simt în lumea lor, acum a venit rândul să le cânte iubitorilor de folclor de pe o scenă de concurs, cu teme impuse, fapt ce le-a stârnit emoţii. S-au „duelat” pe ritmuri populare artiştii Mădălina Drăgan, Ilinca Cârstea, Elena Bulacu, Ştefan Minulescu, Ion Diţu şi Georgeta Radu, iar căluşari de frunte ai judeţului, precum Alin Ispas, Marin Stănescu, Marinel Bărbulică, Constantin Ispas şi Ioan Neagoe  au bătut pintenii şi au strigat „Hălăişa!”.
Spectacolul a fost realizat sub acompaniamentul Tarafului „Frunză Verde” al Asociaţiei „Căluşarii Slatinei”, unul dintre puţinele tarafuri cu care Oltul se mai poate mândri.
Juriul, format din coregrafi şi profesori de muzică, a fost prezidat de îndrăgita solistă  de muzică populară Victoriţa Cică, profesor de canto la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina. „Sunt bucuroasă că mă aflu aici, printre oameni dragi, cu suflet minunat. Este greu să faci o departajare între artişti consacraţi. Poate că i-aţi văzut mai puţin la televizor, dar sunt oameni care au o carieră în spate, pe care publicul larg îi cunoaşte şi îi îndrăgeşte, oameni care sunt solicitaţi la diverse evenimente.”, a spus Victoriţa Cică.
Câştigătorii serii au fost declaraţi solistul Ştefan Minulescu, secondat de Mădălina Drăgan şi căluşarii Marin Stănescu- vătaful căluşarilor din Vâlcele, secondat de Constantin Ispas- coregraful ansamblului din Vâlcele.
Concursul destinat pensionarilor va avea loc săptămâna viitoare, pe 2 decembrie, în amfiteatrul Colegiului Vocaţional Slatina. Proiectul se va încheia cu un spectacol de gală.