Procurorii DNA cer reţinerea şi arestarea lui ŞOVA

164
Senatorul de Olt Dan Şova pare că nu va scăpa de braţul lung al legii...

Procurorii DNA au demarat procedurile pentru ridicarea imunităţii şenatorului Dan Şova, în vederea reţinerii şi arestării acestuia. Solicitarea făcută în acest sens de Laura Codruţa Kovesi a ajuns la Senat şi va fi supusă votului cel mai probabil marţi. Avînd în vedere conjunctura politică, este puţin probabil ca Şova să scape de ,,mâna legii”, păstrându-şi imunitatea care-i conferă libertatea. Fostul ministru al Transporturilor este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi luare de mită. Conform anchetatorilor, banii au fost primiţi de la o firmă de avocatură pentru care ar fi intervenit ca să încheie cu CET Govora un contract de consultanţă juridică în valoare de 10.000 euro lunar. În acest dosar, procurorii l-au reţinut deja pentru 24 de ore pe directorul societăţii vâlcene, Mihai Bălan

Potrivit referatului procurorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Şova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Concret, inculpatul Şova Dan-Coman i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova Dan-Coman a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În acelaşi timp, inculpatul Şova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme inculpatul Bălan Mihai nu mai ocupa funcţia de director general al CET. În luna martie 2013 inculpatul Bălan Mihai a revenit în funcţia de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.În perioada contractuală, inculpatul Şova Dan-Coman a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro.

Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiţi de inculpatul Şova Dan-Coman au fost orientaţi în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligaţiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în Bucureşti.