Maidanezii Slatinei, adoptaţi pe bandă rulantă în toată ţara

308

La Slatina s-a produs o minune: sute de maidanezi şi-au găsit stăpân, iar adopţiile se semnează pe bandă rulantă. Reuşita se datorează colaborării cu Asociaţia „Prietenii noştri”, cu care Primăria Slatina a încheiat un contract de comodat, după ce a încetat contractul cu firma de ecarisaj.

„Este a doua săptămână de când iubitorii de animale vin la adăpost pentru a adopta câini. Zilnic semnez dispoziţii privind adopţiile, numărul lor depăşind 200. Dacă până acum această soluţie era privită ca un vis frumos, iată că se poate. Totul se datorează implicării celor de la «Prietenii noştri», care sunt bine puşi la punct, cu medic veterinar, cu oameni care se ocupă de îngrijirea câinilor de pe stradă, dar şi cu darul de a-i determina pe oameni să adopte aceste patrupede”, ne-a declarat primarul interimar Emil Popa.

Numai astăzi au fost adoptaţi 52 de câini, patrupezii de la Slatina găsindu-şi stăpân la Sighişoara, Miercurea-Ciuc, Timişoara, Lugoj, Bucureşti, Buftea, Harghita. Asociaţia beneficiază nu numai de ajutorul angajaţilor proprii, dar şi de ajutorul voluntarilor, în fiecare zi câte patru-cinci iubitori de animale.

„Principala problemă o reprezintă sterilizarea. Anunţăm şi pe această cale pe toţi stăpânii de câini că avem un program de sterilizare gratuită, mai ales pe cei din mediul rural, care aduc căţeii la oraş din şase în şase luni când le fată căţeaua. Noi o să preluăm de la Sărăceşti în adăpostul nostru de la fostele Sere ale primăriei, în limita locurilor disponibile. Problema este cu strânsul de pe străzi, pentru că noi nu avem nici maşină, nici personal autorizat pentru acest lucru”, declară Graţiela Ristea, reprezentanta Asociaţiei „Prietenii noştri”.

Ecarisajul nu va mai fi concesionat

Succesul colaborării cu ONG-ul slătinean l-a determinat pe edil să iniţieze un proiect de hotărâre, aprobat ieri de către consilierii locali, privind încetarea aplicabilităţii tuturor hotărârilor anterioare referitoare la concesionarea serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân.  Un serviciu care a închiţit în ultimii ani sume enorme de bani, fără a avea un rezultat.
Începând cu data de 26 octombrie, activitatea de capturare a câinilor de către serviciul de ecarisaj a fost sistată. În ultimele două luni, de activitatea de ecarisaj s-au ocupat mai multe firme, serviciul fiind împărţit pe pachete. SC Utilitar Doc Sanvet Slatina a acoperit mai mai multe „aripi”: servicii medicale sanitar-veterinare- valoare contract peste 33.000 de lei; capturare şi transport- 1925 lei; îngrijire, curăţenie, întreţinere, igienizare- 9982 lei. „Acestea sunt valori estimate ale contractului, nu au fost încă decontate, se face analiza lor. De exemplu, pe capturare s-a estimat în decembrie ridicarea de pe străzi a 225 de câini, însă au fost prinşi sub 200. Se analizează plăţile”, spune Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Hrana a fost asigurată, printr-un contract încheiat pe şase luni de zile şi cu o valoare de  42.000 lei, de către SC Min Div Slatina, în timp ce de contractul de neutralizare (ridicare cadavre câini morţi în adăpost, transport şi incinerare) s-a ocupat SC Eco Neutralizare Grindaşi, contra unei sume de 14.400 lei.

Proiect pentru un adăpost mai mare

Colaborarea cu „Prietenii noştri” nu rezolvă problema câinilor în totalitate, primăria trebuind, la un moment dat, să apeleze la ecarisaj. Câinii capturaţi de pe străzile Slatinei sunt duşi în adăpostul de la Sărăceşti. Un adăpost care nu poate prelua mai mult de 300 de capete. Atunci când se atinge pragul, singura variantă este aceea de a se lua pauză de la strângerea altor câini, neexistând un alt adăpost. Cum adopţiile din ultimii ani s-au putut număra pe degete, iar decesele sunt puţine, se explică de ce haitele de maidanezi se pot întâlni prin tot oraşul.
„Intenţionăm să mărim capacitatea adăpostului şi să oferim condiţii cât mai bune animalelor. Am cuprins în rectificarea bugetară bani pentru studiul de fezabilitate”, spune edilul Popa.

Ceea ce nu spun autorităţile este că adăpostul de la Sărăceşti nu mai poate prelua câinii nu numai pentru că este plin, ci pentru că a fost închis de DSV pentru condiţii improprii. Închiderea s-a făcut după ce unul dintre concesionari, supărat că nu i se prelungeşte contractul, a pârât primăria că nu asigură condiţii bune animalelor. Iar controlul DSV a constatat că are dreptate.