Teatrul pentru copii, caută-l… pe unde nu-i

735

În oraşul marelui dramaturg Eugen Ionescu, maestrul teatrului absurd, este absurd să nu existe cel puţin o trupă de teatru profesionistă. Şi, totuşi, este adevărat. Capitala Oltului,  văduvită până acum câţiva ani chiar şi de trupe de amatori, a început de curând să prindă „viaţă” culturală. În urma efortului regretatului Visi Ghencea, susţinut de o mână de artişti, autorităţile locale au înţeles importanţa existenţei actului cultural pentru comunitate, la Slatina deschizându-şi porţile, în 2010, Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, cuprinzând o sală de teatru de 200 locuri, două săli de cinema a câte 45 locuri, un spaţiu expoziţional şi o cafenea literară. În cinci ani, cultura a înflorit, municipiul găzduind numeroase spectacole, iar actorii slătineni reunindu-se în câteva trupe de amatori.
Ştafeta trebuie predată mai departe şi, poate, peste câţiva ani, Slatina va avea o trupă de teatru renumită, profesionistă, iar artiştii nu vor mai fi nevoiţi să plece în alte oraşe . Talentele trebuie descoperite şi pregătite, însă oportunităţile de a învăţa teatru în oraş sunt limitate. Locurile unde cei mici pot urma cursuri de teatru se pot număra pe degete.

Ore gratuite, la Palat şi şcoli

Copiii ce visează să urce pe scenă şi să devină mari actori pot veni în contact cu această lume în primul rând la şcoală. Însă puţine sunt şcolile care acordă teatrului un loc printre activităţile extraşcolare. Atelierele de teatru sunt puţine, multe şcoli confundând actul teatral cu scenetele de la serbările şcolare. Printre unităţile de învăţământ cu rezultate în domeniu se numără Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, ai cărui actori adună premii la concursuri naţionale de gen. O altă unitate unde elevii vin în contact cu lumea teatrului este Şcoala „Eugen Ionescu”. Aici au luat fiinţă două trupe de teatru. Trupa „Arlequin”, îndrumată de profesorul Emilia Andrei, interpretează piese numai în limba franceză. Trupa „Karisma”, coordonată de profesorii Graţiela Popa, Gabriela Constantinescu şi Dana Pletoiu, a bifat deja mai multe premii la concursurile interjudeţene şi naţionale de la Slatina, Târgovişte şi Vâlcea. Tot şcoala slătineană ce poartă numele marelui dramaturg este şi organizatorul Festivalului interjudeţean de Teatru Şcolar „Eugen Ionescu”, ajuns anul acesta la a V-a ediţie, iar în fiecare an, ca omagiu adus dramaturgului,  elevii organizează acţiunea „La braţ cu teatrul prin oraş”, un marş pe străzile Slatinei, costumaţi în personaje ionesciene.
Cursuri de iniţiere în arta teatrală sunt organizate, gratuit, la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, elevii de la trupa acestui cerc câştigând, de asemenea, premii la festivaluri interjudeţene şi naţionale.

Cursuri de doi ani, la Şcoala Populară

Elevii mai mari, începând cu clasele VI-VII, pot lua lecţii de actorie la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina. Cursurile se întind pe o durată de doi ani, iar finalitatea fiecărui an de curs este cu un spectacol. „Aceste cursuri se fac nu pentru a fi performanţi, ci dintr-un hobby. Se predau primele noţiuni pentru cei care vor să performeze în domeniu. Avem şi rezultate. Spre exemplu, Florina Florin, absolventă a Colegiului Vocaţional, anul acesta a intrat din prima la Bucureşti, la Hyperion. Avem 24 de cursanţi înscrişi. Ultimul rezultat bun obţinut cu trupa şcolii este din septembrie anul acesta, locul III la Festivalul de teatru pentru copii şi tineret „Ludicus” Mioveni, Argeş, juriul fiind prezidat de actorul Vasile Muraru. De asemenea, eleva Nicoleta Ciucea a obţinut premiul de interpretare feminină, într-un rol secundar”, spune actorul Nicu Ioan Popa, profesorul de actorie al Şcolii de Arte.
Cursurile se predau contracost, cei înscrişi trebuind să plătească 300 de lei pe an, în trei tranşe sau mai multe, prima tranşă la înscriere.

Cursuri la privat

Cei care doresc să-şi aprofundeze cunoştinţele de teatru mai bine şi să lucreze într-un mediu profesionist, îndrumaţi de personal calificat în domeniu, pot alege varianta unei „şcoli” private, e drept, ceva mai scumpă. În Slatina, singurul loc unde se predau cursuri de teatru iar copiii fac parte dintr-o trupă şi susţin spectacole puse în scenă cu decor, costume şi sunet este la Asociaţia Pro Art Slatina 2010, cu sediul la Şcoala Populară de Arte. Pe lângă trupa pentru adulţi, asociaţia a înfiinţat în ianuarie 2014 trupa de teatru pentru copii Kids Star, destinată segmentului de vârstă 6- 14 ani. Vestea proastă este că locurile au fost ocupate, profesorul de actorie şi regizorul Nicu Popa încercând să nu facă schimbări mari an de an, pentru a consolida echipa şi a-i păstra pe copii până la pragul maxim de vârstă, astfel încât să se poată pune în scenă piese cât mai îndrăzneţe şi să se poată urmări evoluţia micilor actori. „Maximum de copii cu care pot să lucrez este de 17. Acum am 14, deci se mai pot înscrie. Intenţia mea nu este aceea de a ne limita la cursuri, deoarece sunt la o vârstă mică, nu asimilează. Preferăm ca toate exerciţiile să le facem pe jocuri. Plaja de întindere este mult mai mare ca timp, iar trupa se va consolida de la an la an. Una dintre condiţii este să cunoască bine limba engleză. Intenţionez să încerc un proiect- acelaşi spectacol să fie jucat de două ori într-o seară, prima dată în limba engleză”, spune profesorul.
Cursurile la Kids Star costă 180 de lei pe lună, fără a se percepe părinţilor alte costuri legate de punerea în scenă a spectacolelor (costume, decoruri, etc.)
O altă şcoală privată ce intenţionează ca din acest an să înfiinţeze şi o clasă de teatru la Slatina este Eurognosi.

Influenţa teatrului asupra copiilor

Potrivit specialiştilor, teatrul reprezintă o foarte bună modalitate de a deschide universul copiilor către cultură, de a le îmbogăţi imaginaţia şi o modalitate de a se identifica cu diferite personaje şi de a-şi forma personalitatea. De asemenea, prin teatru se poate stimula încrederea şi stima de sine, de a combate timiditatea,  le dezvoltă copiilor capacitatea de a se autocontrola, dezvoltă limbajul şi îmbogăţeşte cultura generală, dezvoltă memoria, gândirea, atenţia, concentrarea.