Slatina și-a abandonat, sâmbătă-seara, tinerii protestatari

190

Câteva zeci de tineri slătineni s-au trezit sâmbătă-seara singuri să înfrunte frigul, ceața și indiferența concitadinilor, emoția creată în urma cumplitului eveniment din Club Colectiv estompându-se. Deși pe Facebook peste 1.200 de slătineni anunțau că vor fi în stradă, nu s-au mai strâns cât pentru un marș onorabil.

A patra zi de proteste în Slatina a fost o mare dezamăgire pentru participanți. De la cei aproape 500 cu o seară înainte, sâmbătă s-au strâns de 10 ori mai puțini.

La ora 20,00, în fața Prefecturii Olt au răspuns invitației de cu o seară înainte aproximativ 50 de persoane, s-au mai adunat alte 30 în jumătatea de oră următoare, pentru ca la 22,00, când protestul s-a încheiat, să nu fie mai mult de 10-15.

Atmosfera a fost din start una dezamăgitoare. Grupuri mici, oameni uimiți că mobilizarea pe Facebook n-are nicio legătură cu realitatea, și, pe deasupra, ceața și frigul supărătoare. Nu i-a mai ars nimănui de scandări, nu era clar ce rămâne de făcut. „Greii“ protestelor au încercat să-i convingă pe tineri să renunțe la marșul de protest devenit, de-acum, obicei, propunându-le, în schimb, să rămână să-și cristalizeze revendicările și planul pentru zilele următoare. „Nu, mergem să-i luăm din cluburi!“, au insistat tinerii, pornind către Casa Tineretului. Sindicaliștii și membrii diverselor partide, de-a lungul anilor, au rămas, motivându-și gestul printr-un obosit „Nu, mă, n-are rost, cu cine să pleci, sunt 30 cu toţii, ce să facem, ne facem de râs! “.

Deși nu prea entuziaști, tinerilor nu le-a păsat că s-ar putea face de râs. Doar că nici de marș nu le prea ars. De la Germanos s-au întors din nou spre Prefectură, făcând escală doar pentru a-i huidui pe cei rămași și a le reproșa că i-au lăsat singuri. „Plecați acasă, nu vă mai pasă!“, i-au sancționat adolescenții pe primii ieșiți în stradă, miercuri-seara.

După ce și acest episod s-a consumat, și nicio altă idee n-a apărut, deși jandarmii i-au îndemnat constant pe manifestanți să se hotărască ce fac, puținii rămași s-au deplasat pe Esplanadă, unde au rostit „Tatăl Nostru“ în memoria victimelor incendiului din Club Colectiv și și-au dat întâlnire pentru duminică-seara, la 18,00.

Neîmpăcat cu situația a rămas tânărul de 17 ani, Alexandru Lucian Istrate, cel care în toate serile a purtat pancarta inscripționată „Bunicii la război, părinții la Revoluție, acum e rândul nostru“. „Eu muncesc de la 14 ani, îmi câştig singur banii, nu pot să spun că sunt în situaţia în care sunt mulţi dintre colegii mei, care stau pe banii părinţilor, prin cluburi şi li se pare că se trăieşte bine în România. Am rămas zece! Nu-i nimic, zece care suntem putem schimba ceva, fiecare om poate! Am să vin să protestez chiar dacă rămân singur, lucrurile trebuie să se schimbe!“, a decretat Alexandru.