Arteziana cu foc şi morişca, intrate în conservare cu deficienţe

1057

Arteziene cu jeturi colorate sau luminoase, căderi de apă în cascadă, muzicale, plutitoare sau cu foc şi ceaţă, cu diverse forme şi mărimi, ce atrag în zilele toride de vară numeroşi slătineni ieşiţi la promenadă şi care încântă privirile trecătorilor. Slatina se poate mândri cu o gamă largă de fântâni, unele chiar ansambluri, amplasate în 16 locaţii, a căror perioadă de funcţionare anuală este 1 aprilie- 1 octombrie. Aşadar, de o lună de zile, acestea au fost oprite şi au intrat în conservare până la primăvară. „S-a dat dispoziţie să se ia măsuri de conservare pentru iarnă. Acestea constau în acoperire, iar la unele şi în ridicarea instalaţiilor sensibile la ger.”, spune Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.
Potrivit unui contract de concesiune încheiat pe 30 de ani, de întreţinerea artezienelor se ocupă societatea Hiwaters Râmnicu-Vâlcea. Costurile lunare se ridică la 50.000 – 60.000 de lei, la care se adaugă eventualele costuri legate de înlocuirea sau repararea unor instalaţii. Iar problemele pe care le-au avut în ultimii ani aceste arteziene nu au fost puţine, unele fiind funcţionale numai pe reprize, iar altele necesitând chiar refacere completă. Deşi din informaţiile Primăriei Slatina, anul acesta niciuna dintre fântâni n-a intrat cu deficienţe în conservare, reprezentantul Hiwaters declară altceva. „Înainte cu o săptămână de a intra în conservare, s-a defectat fântâna de la moară (n.r.- pe bulevardul AI Cuza, spre gară). Va trebui să închiriem un buldoexcavator pentru a ridica roata, unde sunt probleme cu rulmentul. La fântâna cu foc şi ceaţă din Expo Parc am avut probleme repetate cu pompa din interior. Chiar înainte de decizia de conservare, cu două- trei săptămâni, a cedat din nou. Pe timpul iernii va trebui să se găsească o soluţie. Am solicitat primăriei să decidă dacă se mai repară sau să achiziţioneze alta, având în vedere faptul că preţul pentru reparaţie este destul de mare, iar pompa a fost reparată de mai multe ori.”, ne-a declarat Laura Rasolu, angajata Hiwaters, responsabil pe Slatina.

Moara bdul A.I. Cuza (1)
Pe timpul iernii, artezienele slătinene sunt des vandalizate, în ciuda camerelor de luat vederi montate de către administrator, nu puţine fiind sesizările ajunse la poliţie privind tăierile şi furturile de cabluri.