Oferte sunt, solicitări sunt, joburi ba

290

Oltenii care doresc să muncească în străinătate cu contract pot apela la reţeaua Eures din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă .  Angajatorii străini pun la bătaie, în această perioadă, nu mai puţin de 2036 de posturi. Străinii caută, în mare parte, muncitori în agricultură, asistenţi medicali, îngrijitori la domiciliu şi şoferi de tir, cele mai multe oferte venind din Portugalia (400), Spania (801(, Republica Cehă (182), Suedia şi Germania (câte 127).
 „De la începutul anului, 114 persoane din judeţ aflate în căutarea unui loc de muncă au fost selectate. Anul acesta este posibil să mai avem o selecţie, pentru Danemarca, încă nu am primit oferta. Următoarea selecţie sigură va fi organizată în luna ianuarie 2016, pentru cele 1200 de locuri de muncă în agricultură în Spania şi Portugalia”, spune Elena Ţane, consilier Eures.

Sute de olteni aşteaptă pe liste

Deşi oferta de muncă este generoasă, şansa oltenilor de a ocupa aceste locuri este redusă, puţine fiind joburile pentru care nu se impune condiţia cunoaşterii unei limbi străine. De exemplu, la selecţiile din luna octombrie organizate de angajatori germani la Bucureşti şi Sighişoara, niciun oltean nu a fost invitat, motivul fiind necunoaşterea limbii germane. Aşa se face că, deşi pe listele reţelei Eures din cadrul AJOFM Olt sunt înregistrate sute de persoane, puţine sunt cele care ajung faţă în faţă cu angajatorii străini. „Avem înregistrate 743 de persoane, cu diverse meserii. Invitaţia la selecţii se face ţinând cont nu numai de calificarea fiecăruia, ci şi de cerinţa angajatorului privind nivelul de cunoaştere a unei limbi străine. Dar cei cu calificări nu ştiu o limbă străină, iar cei care cunosc o altă limbă n-au calificarea sau experienţa impusă de angajatori.”, explică Elena Ţane.

Înşelătoriile curg

Nu puţine sunt cazurile în care cei care doresc să muncească în străinătate se dovedesc „pradă” uşoară pentru diverşi ţepari. Reprezentanta Eures atrage atenţia că angajtorii care lucrează cu AJOFM nu trebuie contactaţi pe alte site-uri. „Ne-au venit foarte multe persoane care au găsit diverse site-uri pe internet sau au contactat angajatori care-şi fac reclamă mincinoasă că lucrează cu Forţele de Muncă, le-au dat bani şi apoi nu au mai dat de ei. Îi sfătuiesc să nu aibă încredere în oricine, să verifice acele firme la registrul comerţului şi inspectoratul teritorial de muncă din judeţul de unde este firma care vrea să-i recruteze, să ceară lămuriri despre aceasta.”, este sfatul consilierului Eures.