Identificare parţială: circa 4.300 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate

216
Copiii vor fi consiliaţi de specialişti

Identificarea copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a fost centralizată în judeţul Olt în proporţie de 70%. Acţiunea face parte din proiectul „Singuri acasă – copiii părinţilor plecaţi să muncească în străinătate”, demarat pe 22 septembrie de către Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Olt, cu scopul de a acorda acestor copii atenţia necesară şi consiliere de specialitate. Până la sfârşitul anului şcolar, activitatea şcolară a acestor copii va fi strict monitorizată, vor fi incluşi în programe de consiliere individuală sau de grup şi implicaţi în proiecte de voluntariat, concursuri de dans, muzică, competiţii sportive.
Primul pas al proiectului, în care au fost implicaţi toţi cei 54 de colegi consilieri şcolari, consilierii educativi din şcoli, inspectori şcolari, profesori şi diriginţi,  este acela de a se identifica aceşti copii, de a se întocmi o bază de date cu situaţia lor. „Vor fi consiliaţi nu numai copiii, ci şi cei în grija cărora sunt. Intenţia este ca şcolile să organizeze activităţi cu caracter cultural-educativ, care să promoveze şi să întreţină spiritul de echipă, colaborarea şi susţinerea. Se va urmări şi îmbunătăţirea randamentului şcolar şi a performanţelor şcolare.”, spune profesorul sociolog Speranţa Mihalcea, responsabilul de proiect.
Până acum, activitatea de identificare este finalizată în proporţie de 70%. „Ne-au raportat datele 115 şcoli. În aceste unităţi şcolare învaţă 4291 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”, spune Luminiţa Floricel, inspector şcolar educaţie permanentă, responsabil de strângerea acestor date.

Pe aceeaşi temă: Singuri acasă, dar nu şi la şcoală