Târgurile noastre, cu toate neautorizate

127

În judeţul Olt, niciun târg nu este autorizat de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru vânzarea de păsări şi animale. Cu toate acestea, în preajma acestor locaţii comerţul este în floare, fiecare vinde ceea ce-I prisoseşte prin gospodărie: păsări de tot felul, oi, porci, vacuţe sau tăuraşi.

 

Adio comerţ civilizat….

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt nu au emis nicio autorizaţie de funcţionare, fie şi temporară, pentru vreunul dintre târgurile săptămânale din judeţ. Din acest motiv, în aceste locaţii nu se pot, legal, comercializa păsări şi animale.

,,Nu este niciun târg autorizat pentru comercializarea de păsări şi animale pentru că nu respectă condiţiile minime pentru obţinerea autorizaţiei. Niciun primar nu a solicitat anul acesta documentul, deşi unii ar putea să îndeplinească cu uşurinţă condişiile de autorizare pentru că, veniturile obţinute din activitatea târgului sunt substanţiale”, a afirmat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.

 

Neautorizarea, o soluţie convenabilă pentru toţi

Unul dintre cele mai mari târguri din judeţ este şi cel organizat duminică de duminică la Osica de Sus. După unii, ar fi cel mai mare din judeţ. El nu mai este autorizat sanitar-veterinar pentru comercializarea păsărilor şi animalelor de mai bine de un an. Pentru ca autorităţile locale, de teama amenzii, nu permit accesul în târg a comercianţilor de păsări şi animale, negoţul de acest fel a ,,înflorit” la intrare, acolo unde fiecare vinde ce vietate îi prisoseşte prin gospodărie.  Şi totul se desfăşoară nu doar sub ochii autorităţilor locale care… încasează şi aici taxa de comercialzare, dar şi al reprezentanţilor legii. Cât despre reprezentanţii DSVSA Olt sau OPC-ului judeţean, ei nu prea au mai călcat pe aici.

Duminica trecută, cei mai numeroşi erau comercianţii de porci, că doar se apropie Crăciunul. Şi nu erau, vă asigurăm, ţăranii care au crescut doi porci, unul să-l taie şi altul să-l vândă pentru a-şi îndestula masa de sărbători… Unii dintre comercianţi, la vederea camerei de luat vederi, au devenit chiar agresivi motiv pentru care nu putem să nun e întrebăm de ce?

 

La Osica, oierii sunt cu tupeu….

Dacă vânzătorii de păsări şi animale, crescători sau simpli comersanţi, vorba lui Caragiale, respectă decizia autorităţilor de a nu le vinde în târg, nu la fel stau lucrurile când vine vorba de vânzătorii de carne. Oierii taie aici săptămânal până la zece animale a căror careen este vândută direct din cârligele în care sunt agăţate animalele sacrificate. Nu contează că vremea est foarte călduroasă iar muştele zumzăie peste tot, că plouă iar noroiul ajunge cu uşurinţă ăpe carne la trecerea maşinilor sau că plouă. Unii mai cu scaun la cap se agită atunci când soimt că li se pun întrebări care să-I determine să recunoscă faptul că încarlcă cu bună ştinţă normele legale de comercializare, alţii, nu.

,,Nu prea merge vânzarea… nu are lumea bani. Nu veddeţi că mai toată carnea e în cârlig… ce  am vândut de azi dimineaţă? O oaie, cam aşa”, ni s-a destăinuit unul dintre comercianţii din ultima categorie întânită în marele târg.

 

Se impun unele dotări, pentru autorizare

Emiterea autorizaţiei sanitar-veterinară de funcţionare pentru un târg presupune realizarea de către primării a unor investiţii dar şi asigurarea, pe toată perioada funcţionării acestuia, a prezenţei unui medic de specialitate.

,,Medicul rebuie să urmărească în primul rând mişcrea animalelor. Să-şi noteze într-un registru cine a venit cu animalul la târg, dacă l-a vândut şi cui l-a vândut. Tot el trebuie să supravegheze ca animalele cu care se intră în târg pentru a le comercializa să fie crotaliate, adică inventariate”, a susţinut Bolborea. El susţine că sunt câteva localităţi în judeţ în care primarii pot solicita şi obţine cu uşurinţă autorizaţia sanitar-veterinară de funcţionare. Otul este să dorească acest lcuru, spun reprezentanţii DSVSA Olt. Ei îi acuză pe edilii de la nivelul municipiilor, oraşelor şi al marilor comunităţi rurale precum OSica de Sus sau Izbiceni, de indiferenţă.

,,Dacă nu le autorizează scapă de o bătaie de cap… Nu mai sunt reguli pe care nu le respectă şi, în plus, mai fac şi economie. Nu mai cheltuie banii pentru amenajările necesare. Asta în condiţiile în care din activitatea acestor târguri câştigă suficient de mulţi bani pentru a face amenajările necesare în vederea autorizării”, a mai susţinut Bolborea.

 

Ultimul târg care a fost închis comerţului cu păsări şi animale a fost cel de la Caracal a cărui autorizaţie sanita-veterinară a expirat anul trecut şi nu a mai fost reînoită.

 

Mercurial

Kg de carne de porc în viu: 8,0-8,5lei

Kg de carne de oaie tăiată. 15 lei

Purceluşii: 250-400 lei bucata, în funcţie de greutate

Tăuraşii: 1500 lei

Văcutele: 3000-3500 lei

Curcanul de 10 kg: 150 lei

Găina de curte: 22 lei

Cocoşul de crescătorie:30 lei