Examenul auto, un hop greu de trecut

77

Examenul pentru permis se dovedeşte a fi un hop greu de trecut. Doar o treime dintre candidaţi olteni care au susţinut anul trecut examenul auto au reuşit să intre în posesia documentului ce le permite să se urce la volan. Mai mult de jumătate dintre cei care susţin examenul teoretic l-au picat şi doar două treimi dintre cei care  au reuşit să-l treacă au primit ,,undă verde” la ,,traseu”.

 Unul din trei primeşte permisul

Dezastru, în Olt, anul trecut, la examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Cu puţin peste 30% dintre candidaţii înscrişi au obţinut dreptul de a se urca la volan, trecând de cele două probe: teoretică şi practică. Cea mai dificilă probă rămâne prima amintită. Asta, în ciuda modificărilor aduse de legiuitor care de câţiva ani a exclus orice influenţă a factorului uman.

,,La examenul auto s-au înscris în 2014 un număr de 13.557 de persoane. Dintre aceştia doar 4.559 au reuşit să obţină permisul. La proba teoretică au fost declaraţi admişi 48,20% dintre cei care s-au prezentat iar la cea practică peste 70,5% din cei care au trecut de proba practică”, a declarat  Florin Hoară, şef SPCRPCIV Olt.

Candidaţii la permis mizează şi pe noroc

Chiar dacă factorul uman a fost exclus din proba teoretică, majoritatea candidaţilor consideră o consideră mai dificilă decât cea practică. Unii admit chiar şi că se prezintă la examen fără a fi foarte bine pregătiţi. Speră, însă, să aibă noroc şi să obţină punctajul minim pentru a fi admişi.

,,E a treia oară când dau. Este greu, ce să zic…Am să mai încerc. Poate că reuşesc să mai şi învăţ câte ceva pentru că, recunosc, nu am pus mâna pe carte, cum se spune. Cu toate astea am venit cu speranţa că s-ar putea să-mi cadă ceva ce ştiu sau…  cu ceva noroc, să nemeresc răspunsurile şi să trec de proba asta pentru că la oraş mă descurc”, ne-a declarat Eugen, din Slatina.

Norocul nu i-a surâs nici lui Valentin din Corabia. A crezut că va fi uşor, că este bine pregătit dar s-a dovedit că lucrurile nu stau aşa.â

,,L-am picat… Nu ştiu unde am greşit. Am avut foarte mute emoţii. Cred că din cauza lor nu am putut să mă concentrez şi să demonstrez că sunt bine pregătit. Am să mai vin şi sper să scap de emoţiile astea dăunătoare”, a susţinut tânărul.

Vinovaţii, în ambele tabere

Cauzele slabei pregătiri a candidaţilor la permisul de conducere sunt diverse, vina fiind împărţită între candidaţi şi instructori.. Nici legislaţia  nu este favorabilă unei pregătiri foarte bună.

Procentul mic al celor care promovează examenul pentru permisul auto are cauze multiple. Unele ţin de factorul uman, altele de noi, instructorii dar există şi cauze  ce ţin de legislaţie. Să le luăm pe rând. Nu toţi candidaţii la permis sunt sănătoşi şi se pregătesc aşa cum trbuie. Unii cred că pot obţine permisul şi fără să se pregătească aşa cum trebuie.Aş spune că mizează mai mult pe noroc ât pe pregătire, la proba teoretiă. Orice am face noi nu uşim să-I dăm pe toţi la brazdă. Slaba pregătire poate fi cazaă şi de instructori. Nu toţi îşi dau silinţa ca elevii să fie foarte bine pregătiţi. Îşi fac orele de teorie şi… atât. Sunt şi unii extrem de serioşi care nu le dau drumul canidaţilor să intre în examen decât dacă sunt convinşi 100% că vor promova. Acest lcru se vede şi dintr-o analiză a rezultatelor pe şcolile auto. Dincolo de aceste cauze mai există şi factori determinaşi de modificările legislative. În special cele referitoare la pregătirea practică. Numărul kilometrilor prevăzuţi s-a redus de la 500 la 300. Adică s-a menţinut numărul de ore dar s-au redus kilometric. Aşa că sunt câteva ore, primele, rezervate… prezentării autoturismului, ca să zic aşa. Culmea este că se intenţionează să se reducă pregătirea practică la doar şapte ore… Să vedeţi atunci pregătire, să vedeţi promovabilitate”, a declarat Ion Matei, directorul Şcolii auto Mateiaş.

Mai bine pregătiţi, mai puţine accidente

Exigenţa de la examenul pentru permis s-a făcut simţită şi în statisticile legate de evenimentele rutiere. Deşi tinerii reprezintă peste 75% dintre candidaţii la permisul auto, numărul accidentelor provocate de aceştia este în scădere.

,,La nivelul judeţului Olt, numărul accidentelor rutiere provocat de tineri nu reprezintă un fenomen. Nici în ceea ce priveşte numărul şoferilor tineri care au încălca celelalte prevederi al Codului rutie nu se poate pun ă m înregistrat o modificare semnificativă a indicatorilor”, a larat Ilie Roşu, şeful Poliţia Rutieră Olt.

 

Numărul candidaţilor care au trecut de cele două probe ale examenului pentru permisul auto a fost anul trecut mai mic cu10% comparativ cu anul precedent.