Business Deveselu

312

Oltenii îi aşteptară pe americani ani buni. Când îşi pierduseră toate speranţele că aceştia le vor mai călca pământul se treziră cu ei pe cap. Nu veniră cu mâna goală ci cu multe, foarte multe rachete, pe care le amplasară în fosta unitate militară de la Deveselu. Intitulată acum Baza NATO, aceasta urmează să devină funcţională de anul viitor când aici vor sosi şi primii soldaţi americani. Deocamdată vreo 250. Alături de ei, în cea mais ecurizată unitate militară din ţară vor mai lucra şi români.

 

Decizia din septembrie 2011 a însemnat pentru mica localitate din centrul judeţului Olt, o şansă uriaşă. Astfel, decizia de amplasare aici a Scutului antirachetă al NATO a fost urmată de o alta a autorităţilor române prin care au alocat sume uriaşe pentru punerea la punct a infrastructurii. Pentru contruirea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi staţia de epurare, ce vor deserve şi unitatea militară, au fost investite peste 15 milioane de lei. Nici drumul de acces în Bază nu a fost lăsat de izbelişte. Acuma utorităţile locale au fpcut demersuri pentru ca în Deveselu s ajungă şi gazele naturale. Doleanţa lor nu este ignorată pentru că, dincolo de utilizatorii din comună, eficienţa sistemului de alimentare cu gaze se datorează şi activităţii de la scutul antirachetă.

Pe lângă banii de la Guvernul României, dstinaţi infrastructurii, aici s-au mai investit sume frumuşele şi de către Guvernul SUA. Banii americani destinaţi comunei în care este amplasată Baza NATO au fost direcţionaţi deocamdată spre unităţile de învăţământ deşi primii 250 de soldaţi americani care sunt aşteptaţi anul viitor la Deveselu nu vor veni cu toţii cu familiile.

Parterul clădirii în care funcţionează Şcoala gimnazială Deveselu a fost refăcut în totalitate. Lucrările de modernizare susţinute financiar de Armata SUA vor fi gata anul viitor. Până în toamna lui 2015, americanii vor să finalizeze şi lucrările de construire a grădiniţei din localitate.

,,Este un ritm bun ceea ce ne dă încredere că lucrările se vor finalize înainte de începerea viitorului an şcolar”, ne-a declarat Oltiţa Urâtu, directoruu şcolii din Deveselu. Urâtu a preciat că nu se cunoaşte suma investită de americani în unitatea de învăţământ pe care o conduce pentru că ,,americanii s-au ocupat de tot, inclusive de stabilirea constructorului”.

 

Venirea americanilor pare să fie de bun augur şi pentru nivelul de trai al locuitorilor din comună dar şi din împrejurimi.

Preţul terenului agricol din Deveselu a crescut în ultimii ani, după luarea deciziei de amplasare a scutului, cu 50%. Cu toate acestea localnicii nu se lasă uşor convinşi să-şi vândă terenurile moştenite de la părinţi.

,,Nu avem o firmă imobiliară în comună pentru a afla cu exactitate cu cât a crescut preţul la terenuri în ultimul an dar, din câte cunosc eu, de la anunţul privind amplasarea scutului la noi dar se cunpaşte o majorare improtantă. Un ha de teren se vinde mult mai bine acum faţă de 2011… cred că este cu 50% mai  mare”, a declarat Ion Aliman, primarul comunei Deveselu.

,,Nu ştiu, nu m-am gândit la un preţ pentru care aş fi dispus să vând pământul rpimit de la părinţi. Cred că e bines ă mai aştept. Acum e totşi ieftin, chiar dacă în ultimul timp s-a înregistrat oc reştere importantă a preţului la teren”, ne-a declarat Niculor D. unul dintre tinerii din comună.

Tanti Floarea, o femeie trecută bine de 60 de ani spune că dacă ar avea pământ şi I s-ar feri un preţ bun, l-ar vinde că vârsta îşi spune cuvântul şi nu mai poate săs e ocupe aşa cum trebuie de cele aproape şase ha pe care ea şi soţul, acum decedat, le-au primit de la părinţi.

Până ce în zonă vor apărea diverşi latifundiari care să le cumpere deveselenilor pământurile pentru a-I scăpa de povara de a fi fermieri fără voie şi cunoştinţe, în comună au mai ajuns câţiva întreprinzători care le oferă celor care îşi permit, diverse bunuri. În special alimentare şi de construcţii.

O influenţă o are venirea americanilor şi pe piaţa imobiliară din Caracal. Cei câţiva soldaţi americani care supraveghează lucrările la spaţiile în care va fi amplasat scutul, specialiştii care vor reface ansamblu de rachete adus de peste mări şi ţări dar şi angajaţii firmelor angajate de americani pentru derularea unor lucrări în incinta unităţii militare au închiriat zeci de apartamente din municipiu, cu toate amenajate şi dotate peste medie.

,,Cei care lucrează în bază, că sunt români sau americani, nu contează, au căutat să închirieze apartamente dotate după ultima modă. Preţul se ridică undeva la 300 de euro, el reprezentând nu doar chiria efectivă ci şi utilităţile. Pot să vă spun că spaţiile de cazare, în special cele hoteliere de trei stele, sunt toate ocupate”, a afirmat edilul caracalean Eduard Ciocăzanu.

Acesta nu a putut să ne confirme dacă s-a şluat deja o decizie cu privire la spaţiile în care vor fi cazaţi primii 250 de soldaţi ce vor ajunge anul viitor în Olt.

 

Baza NATO de la Deveselu urmează să devină operaţională începând de anul viitor. Deşi oficial, baza va rămâne una românească, comanda şi controlul sistemelor de acolo ţine exclusiv de Statele Unite. La comanda ei a fost numit în urmă cu aproape o lună căpitanul American William Garren. Baza de la Deveselu va fi prima unitate din Europa unde s-a amplasat sistemul antibalistic, compus din 24 de interceptoare antirachetă.

Până atunci în incintă se vor realiza mai multe lucrări. Se lucrează la finalizarea investiţiilor prinse în prima fază. Ele vizeazăridicarea unei zone de lansare, o unei clădiri pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, un depozit, dar şi mai multe clădiri pentru control şi securitate.

În a doua fază, potrivit oficialilor MApN, aici se vor ridicata o unitate sanitară şi facilităţi pentru cazare şi masă, care să-I deservească pe cei câteva sute de soldaţi americani.

Baza NATO de la Deveselu are câteva particularităţi, în comparaţie cu result structurilor militare similare din lume. Ea va găzdui un siste­m de interceptare terestru SM3, capabil să distrugă rachete balistice cu raza scurtă şi medie de acţiune. Primul test din Pacific, cu un astfel de interceptor, a avut loc anul acesta şi a fost un succes. Tot aici va fi ampalsat şi un radar pe care americanii l-au denumit Spy1, rachete de interceptare SM3 modificate şi fără focos nuclear, un sistem de lansare şi unul de comandă şi control.

Reprezentanţii MApN susţincă, deocamdată, sistemul de la Deveselu va fi folosit, de români şi americani, exclusiv pentru scopuri de legitimă apărare, în conformitate cu dreptul internaţional. Acordul este încheiat pe o perioada nelimitată şi exclude complet răspunderea României pentru prejudiciile cauzate în afara teritoriului ţării noastre.

Comandat de la baza Ramstein (Germania), sistemul american de apărare antirachetă din Europa va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat în Turcia, mai multe rachete de tip SM-3, instalate la bordul unor fregate de tip Aegis staţionate în Mediterană, şi din interceptori instalaţi în România şi Polonia.