Arca primarului Şotae

300

Primarului de la Tufeni îi place lucrul bine făcut şi independenţa. Eugen Şotae şi-a pus, în cei 10 ani adunaţi în fruntea comunităţii din care provine, amprenta. Dacă ar fi să plece din fruntea administraţiei locale lăsă suficient de multe lucruri în urma sa astfel încât consătenii săi să-şi amintească de el ori de câte ori parcurg câţiva metri.

Dacă adulţii vorbesc despre primarul sau afaceristul Eugen Şotae, cei mici fac referire la omul Eugen Şotae. Mai precis la Arca acestuia în care a adunat multe animăluţe şi păsări tocmai bune pentru a bucura sufletele curate ale copiilor din sat dar şi din împrejurimi.

Dragostea primarului de la Tufeni pentru animale s-a înfiripat de pe vremea când Eugen Şotae era doar un puşti. Pe vremuri avea grijă de ce se găsea prin curtea părinţilor, acum îşi admiră adevărata colecţie de păsări şi animale, care mai de care mai frumoase.

La ferma familiei, edilul din Tufeni a adunat porci vietnamezi, ponei, iepuraşi, căţei de rasă, struţi, lebede albe şi negre, păuni, fazani, găinuşe olandeze, răţuşte sălbatice, papagal vorbitor, etc. Pe acolo au mai trecut în timp şi alte animale şi păsări exotice care din păcate nu s-au adaptat condiţiilor meteo.

,,Am mai avut şi alte păsări şi animale dat le-am dat pentru că nu s-au adaptat. Ultiml a fost un şoricar. L-au cumpărat de la cineva de la Arad. Mi-a spus că nu are probleme legate de climă dar nu a fost aşa”, ne-a mărturisit primarul.

Ori de câte ori munca de la primărie îl dă ,,peste cap”, primarul Şotae merge la fermă şi se plimbă printre prietenii săi necuvântători. În timp, fiecăruia i s-a pus un nume şi cu fiecare a stabilit o relaţie aparte. Ştie exact fiecare dintre ele cum reacţionează câmd îşi vede stăpânul. Căţeluşa care-l însoţeşte de fiecare dată la vânătoare plânge dacă se apropie de cuşcă şi nu-i dă voie să meargă la piciorul lui, poneiul aleargă în jurul său şi se joacă de aprcă ar fi  un căţel. Nici familia de struţi nu este indiferentă la venirea stăpânului. Abia aşteaptă să-i zărească în mână un fir de iarbă că se şi nopustesc asupra lui. Păunii încep să facă gălăgie ori de câte ori se simt admiraţi iar iepuraşii nu fug de loc atunci când vizitatorii vor să le mângâie blăniţa pufoasă. Cel mai răsfăţat prieten dintre necuvântătoarele primarului Şotae este papagalul vorbitor Coco. Ori de câte ori îşi vede stăpânul prin preajmă, el îl salută politicos. Asta nu înseamnă că exotica pasăre nu ştie să vorbească şi urât. Când se supără mai şi înjură. Că, deh, are şi ea, sărmana pasăre, sentimentele şi trăirile ei.

,,Când vede mai multă lume es ruşinos. După ce se obijnuieşte, începe să vorbească. Are un vocabular destul de dezvoltat. Mă salută dar, când îlsupără boieţii de aici, de la fermă, mai şi înjură”, ni l-a pârât Eugen Şotae pe Coco.

Deşi ne-a vorbit cel mai mult despre papagalul vorbitor, edilul a susţinut că ţine la toţi prietenii săi necuvântători, în aceiaşi măsură.

,;E ca şi cum ai spune că ţii la unul dintre copii mai mult decât la altul… Ţin la toate păsările şi animalele în egală măsură.

Eugen Şotae nu şi-a făcut nicodată calculul cât în costă dragostea pentru necuvântătoarele sale.

,,Nu mi-am făcut un calcul dar costă destul de mult pentru că dacă nu le întreţii corespunzător se îmbolnăvesc. Cred că salariul de primar se duce pentru întreţinerea păsărilor şi animalelor de aici”, ne-a declarat edilul, precizând că familia sa îi înţelege şi respectă apsiunea. Ba, mai mult, câteodată îi mai dau şi o mână de ajutor.

Eugen Şotae susţine că ,,vieţuitoarele de pe arca sa” merită tot efortul şi toţi banii.

,,Ori de câte ori sunt extremd e tensionav vin aici şi mă joc cu animăluţele, le dau să mănânce şi mă relaxez. Acest lucru face mai mult decât toţi banii pe care-i cheltui pentru întreţinerea lor. În plus, mă bucur nespus de mult când văd bucuria de pe chipul copiilor când vin aici şi le admiră, le mângâie. Unii dintre ei nu au văzut o lebădă, un ponei sau un struţ decât la televizor”, ne-a mărturisit primarul de la Tufeni.

Punctul Zoo al primarului Eugen Şotae, de la Tufeni este cu atât mai valoros cu cât în judeţ nu mai avem aşa ceva de ani buni.  Cât priveşte adevărata pasiune apentru necuvântătoare a acestuia, ea ne dezvăluie multe despre primarul Şotae.