Medic cercetat penal pentru fraudă electorală

213

Un medic de familie din comuna Izbiceni, judeţul Olt, este cercetat pentru o posibilă implicare în fraudarea scrutinului electoral de alegere a preşedintelui. Doctorul Adrian Ciocan a recunoscut că a semnat adeverinţe pentru 67 de locuitori ai comunei Grojdibodu- aflată la zeci de kilometric de localitatea în care profesează, deci nu erau pacienţii săi şi nici nu ceruseră aşa ceva. Pe baza adeverinţelor eliberate de medicul amintit, funcţionari ai Primăriei Grojdibodu au întocmit şi depus actele actele pentru ca oamenii să primească acasă urna mobilă, în vederea exprimării obţiunii politice. Adrian Ciocan este cercetat acum de procurori  pentru fals intelectual. Şi, surpriză, în aceiaşi situaţie se mai află şi medicii de familie de la Gura Padinii, Vişina Nouă şi….Oamenii legii nu exclus extinderea cercetărilor şi către alte persoane. Cu toţii  riscă să stea până la cinci ani de închisoare după gratii dacă vor fi găsiţi vinovaţi de acuzele aduse.

Război cu urmări neprevăzute

Adrian Ciocan a ajuns medic în comuna Izbiceni. În loc să-I mulţumească lui Dumnezeu că ,,l-a trimis” într-o comună mare, frumoasă şi bogată, acesta a început să tragă sforile pentru a ajunge doctor la el în sat. Cum un astfel de statut nu-I uşor de obţinut,mai ales fără un sprijin politic, doctoral s-a gândit că nu ar fi rău ca-i să dea o mână de ajutor primarului, proaspăt sărit în barca social-democrată, să obţină un scor bun. Astfel primarul ar fi fost apreciat de noii şefi politici şi, la o adică, ar fi putut solicita aducerea în comună, pentru a prelua pacienţii medicului care se pensionase, a lui… ,,Adiţă, băiatul lui nea Culiţă”. Aşa se face că… medicul Ciocan, entuziasmat de şansa de a ajunge doctor la el în sat, aproape de mămica şi tăticu, a semnat zeci de adeverinţe medicale prin care preciza că persoanele titulare sunt netransportabile la secţia de votare, în vederea exprimării opţiunii politice.

Practic, problema nu ar exista dacă adeverinţele ar fi fost eliberate la cerere, ar fi fost conforma cu realitatea şi ar fi fost eliberate pe numele pacienţilor săi, din comuna Izbiceni.

Cum pacienţii erau ai altui medic, dintr-o comună aflată la câţiva zeci de kilomentri depărtare de Izbiceni şi, mai grav, nu aveau niciun fel de probleme de sănătate care să nu le permită deplasarea la secţia de votare, medicul a ajuns în atenţia procurorilor.

Adeverinţele semnate şi autentificate de medicul Ciocan au stat la baza deplasării urnei mobile la domiciliul persoanelor în cauză. La mare parte dintre ele pentru că… unii susţin că nu a ajuns nicio urnă la ei şi astfel nici opţiunea nu şi-au exprimat-o.

 

Descoperit de cel căruia tocmai îi… săpa groapa

,,Afacerea” doctorului Adrian Ciocan a fost descoperită chiar de cel pe care tocmai încerca să-l sape.  Medicul de familie din comuna Grojdibodu, Costel Cristea, afirmă ca a aflat de isprava colegului de breaslă chiar în ziua alegerilor, când a început să ,,sape” pentru a afla cum niciun pacient de al său nu a solicitat adeverinţă. A aflat că, deşi nu a dat adeverinţe, ele au existat şi au stat la baza deplasării urnelor mobile. Iniţial a crezut că e o greşeală.  Nici nu şi-a dat seama cine a vrut să-I suplinească lipsa de ,,sprijin politic”.  După mai multe întrebări adresate în stânga sau dreapta, a aflat cine a semnat documentele amintite. Conform listei speciale pentru urna mobilă, vreo 67  de astfel de documente au fost semnate în fals.

,,Eu nu am semnat nicio adeverinţă medicală pentru pentru ca pacienţii mei să primească acasă urna mobilă.Toate documentele au fost semnate de un medic de la Izbiceni iar pacienţii în cauză erau, cei mai mulţi, deplasabili, neavând probleme grave de sănătate. În privinţa situaţiei vă pot spune doar că am sesizat Colegiul Medicilor iar situaţia s-a transformat şi într-o plângere penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia”, ne-a declarat Costel Cristea, medic de familie la Grojdibodu.

Spusele doctorului Cristea sunt susţinute şi de reprezentaţii instituţiilor abilitate să se pronunţe în asemenea cazuri.

,,Confirmăm faptul că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, a fost înregistrată o plângere penală pe numele lui Ciocan Adrian Valentin şi că acesta este cercetat penal pentru fals intelectual. Nu este exclus ca, pe parcursul cercetărlor, să decidem extinderea acestora şi asupra altor persoane”, a declarat procuror Mihaela Eniţă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia. Aceasta a mai spus că pentru fapte similare,petrecute lascrutinul din 2 noiembrie, mai sunt în vizorul oamenilor elgii alţi trei medici de familie cu cabinete în zona de competenţă a instituţiei amintite.

 

Mintea ,,scurtă” nu-I va ajuta în faţa procurorilor

Făcătura cu adeverinţele medicale de la Grojdibodu, eliberate de medicul Adrian Ciocan, nu va avea repercursiuni asupra celui care le-a semnat. Mai ales că, din declaraţiile oamenilor, ei nu lea-.u solicitat iar unii dintre ei nici nu au votat sau dacă au făcut-o habar nu au pe cine au pus ştampila.

,,Eu mai ştiu, maică, pe cine am pus ştampila… nu mai ştiu….”, a susţinut o bătrână. Ea a recunoscut că nu prea are probleme de sănătate şi că, slavă Domnului, până acum nici nu a avut probleme grave. ,,Mă mai doare din când în când capul, picioarele de la romatism dar, în rest, sunt bine”, preciză femeia. Oamenii pe numele cărora au fost eliberate adeverinţele care le-au permis solicitarea urnei mobile spun că nu au cerut actele medicale.

,,Eu nu am cerut adeverinţă şi nici urna mobilă. După cum vedeţi merg bine.Dacă nu era să fie treaba asta cu urna mobilă acasă nu mă duceam la vot… dar aşa… Cum pe cine am votat? Pe cine a votat toată lumea că mai merg şi eu prin sat şi aud cu cine votează oamenii. Am votat cu cine a votat şi primarul, secretarul şi oamenii mari din comună”, a afirmat nea Gicu, fără a da numele celui pe care a pus ştampila.

,,Eu nu am depus jicio cerere. Nici băiatul nu a depus. Au venit ei acasă, aici în bătătură. Erau doi băieţi. Au intrat şi m-au pus să semnez ca să votez. Nici nu am apucat să scriu numele…. Am scris doar prima literă, l-am scris pe R că mi-au laut foaia şi au plecat… Cum pe cine am votat? Ei şiu că ei au pus ştampila”, ne-a mărturisit o bătrânică al cărei nume nu-l divulgăm din motive lesne de înţeles. Veţi înţelege şi dumneavpoastră după ce vă vom spune că oamenii tânărului medic Ciocan au umblet pe la toţi cei care se află pe lista pentru urna mobilă şi le-au cerut să semneze cereri că vor să devină pacienţii săi. Cererile erau antidatate. Astfel a vrut medicul să se pună la adăpost după ce scandalul a izbugnit. Nu a ştiut şi astfel nu a ţinut cont că, pentru a fi cu ,,acte în regulă”, pacienţii săi, ei trebuiau raportati la CAS la finele lunii octombrie şi ar fi trebuit să facă, fie şi formal, cerere către fostul medic al pacienţilor în cauză, pentru a le transfera fişele acestora.

Mare parte dintre ,,pacienţii disputaţi”, pentru care doctoral Ciocan a eliberat adeverinţe, spun că s-au trezit acasă cu urna mobilă aşa că au votat. Cu cine? Mulţi susţin că nu mai ştiu. Memoria le-a fost influenţată la momentul respectiv.

Deocamdată nu-şi mai amintesc. O vor face atunci când vor fi chemaţi de procuror să dea declaraţii. Atunci, de teamă să nu aibă de a face cu legea, vor spune adevăru. Vor indica numele membrilor secţiei de votare care… nu au semnalat faptul că oamenii au negat solicitarea urnei sau a adeverinţei, vor spune cine le-a adus adeverinţele şi cererile… şi multe astfel de amănunte… Iar procurorii vor mai deduce din declaraţiile date sub jurământ că persoanele în cauză , în amre parte, erau deplasabile.

Vor mai spune numele celor care au mers cu urna mobilă şi, pe alocuri, ca să ajungă pe la cât mai mulţi, nu au mai aşteptat să voteze persoanele în cauză ci au pus ei ştampila pe numele candidatului care trebuia… Să iasă bine la final

 

Primarul şi membrii comisiei la declaraţii

Primarul Dorel Iovancea, fost PNList acum PSDist, s-a ales după acest prim tur de scrutin cu o plângere penală din partea reprezentanţilor ACL. Aceştia îl acuză pe edil că, fără a avea dreptul, a pătruns în incinta secţiei de vot nr 217, şi, exercitând o presiune psihologică asupra membrilor Biroului Electoral Local, a rupt întâmpinarea depusă de susţinătorii lui Klaus Iohannis prin care erau semnalate mai multe nereguli.

Reprezentanţii ACL susţin că este mai mult ca sigur ca tactica de la Grojdibodu să se fi aplicat şi în alte localităţi ale judeţului, unde foarte mulţi cetăţeni au votat cu urna mobilă.

Fără a da nume în clar, mai mulţi dintre cetăţenii care şi-ar fi exprimat opţiunea cu ajutorul urnei mobile susţin că nu au făcut acest lucru. Alţii au lăsat să se înţeleagă că totul ar fi fost pus la cale de către primarul Iovancea, cu ajutorul persoanelor pe care direct sau indirect le-a nominalizat în Biroul Electoral Local.Au existat voci care  au susţinut chiar că adeverinţele medicale pentru persoanele ce trebuiau să-şi exprime obţinunea prin intermediul urnei mobile au fost la primar, semnate şi ştampilate în alb.

Aceste informaţii le au şi procurorii care instrumentează cazul şi care îi vor chema la audieri în perioada următoare atât pe edilul Dorel Iovancea cât şi pe membrii Comisiei, fie că au mers sau nu cu urna mobilă.