Zilele trecute a avut loc cea de-a cincea ediţie a „Sărbătorii secerişului” de la Şerbăneşti, una iniţiată de primarul Titi Peligrad, care a promis că în fiecare an, de Sfântul Ilie, această sărbătoare a şerbăneştenilor va cuprinde acţiuni noi care să-i încânte pe participanţi.
Aşa a fost şi anul acesta, sărbătoarea începând cu inaugurarea Căminului Cultural, o investiţie din fonduri europene ce se ridică la 200 mii euro. După inaugurarea acestui edificiu, oaspeţii de seamă ce au luat parte la eveniment au putut face cunoştinţă cu istoria pâinii, o poveste spusă cum nu se putea mai bine deât de o localnică, Rada Ilie, muzeograf la Muzeul Judeţean Olt.
Aşadar, după inaugurarea Căminului Cultural, la care au participat prefectul de Olt Silviu Neacşu, Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, dar şi senatorul Teiu Păunescu şi deputaţii de Olt Florin Iordache şi Virgil Delureanu, s-a trecut la prezentarea „drumului pâinii…
“Am prezentat drumul pâinii pornind de la spicul de grâu, bobul de grâu, făina, coca frământată, pâinea şi toate tipurile de pâine întâlnite la diferitele momente din an şi din viaţă, pentru că în zonă tradiţia este foarte bogată şi avem zeci de tipuri de pâine, de la pâinea pentru ursitori, pentru mireasă, pâinea soacrei, colaci, colindeţii împărţiţi colindătorilor, colacul lui Moş Crăciun, mucenicii unşi cu miere, cozonacii de sărbătoare”, a declarat etnograful Rada Ilie.
Tipurile de pâine prezente în expoziţie au fost făcute din grâul recoltat în acest an, pentru a reaminti un obicei al locului, potrivit căruia secerişul se încheia până în ziua de Sf. Ilie şi când se cocea pentru prima dată pâine din noua recoltă se arunca într-o fântână astfel încât anul viitor să fie unul ploios şi recoltele bogate.
După vernisajul acestei expoziţii, a avut loc un program artistic susţinut de ansamblurile folclorice din Crâmpoia, Vâlcele şi Şerbăneşti.
Tineri sau mai în vărstă, toţi participanţii s-au bucurat la Şerbăneşti cu ocazia Sărbătorii Secerişului, unde primarul Titi Peligrad nu a uitat să-i premieze şi pe cele 20 de cupluri care au sărbătorit anul acesta 50 ani de căsătorie. Steliana Sima, Cătălin Bărbulescu, Gabriel Zăvoianu, Ion Popa şi mulţi alţi solişti ai Ansamblului Doina Oltului au încins atmosfera până târziu în noapte, atfel încât şerbăneştenii s-au putut bucura de o sărbătoare aşa cum se cunive.
Situată în Câmpia Boianului, comuna Şerbăneşti este localitatea în care se cultivă cu grâu cea mai mare suprafaţă. Tot aici şi are sediu cea mai veche societatea agricolă înfiinţată după revoluţie, care exploatează şi cea mai mare suprafaţă agricolă din Olt.