Maidanezii contra câinilor de companie

118

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat aplicarea Legii câinilor fără stăpân. Potrivit legii adoptate anul trecut, câini fără stăpân aflaţi în adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare. CAB hotărât, la 20 iunie, suspendarea executării HG nr. 1059/2013, până când se va pronunţa asupra unei cereri de anulare.

Această decizie trebuie pusă în aplicare şi de Primăria Slatina, care nu mai are voie să eutanasieze câinii comunitari prinşi pe străzile municipiului. Administraţia locală tocmai pusese la punct un regulament de organizare şi funcţionare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân când a venit această suspendare. Cu toate acestea, suspendarea legii în cauză nu înseamnă că primăria nu va continua campania de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân şi nu va pune în aplicare prevederile din regulamentul adoptat luna trecută cu privire la câinii sau animalele de companie

S-a suspendat eutanasierea

La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind definitivă.

Firma Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară şi anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ.

Astfel, în urma unei decizii definitive privind suspendarea executării HG nr. 1059/2013, autorităţile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii nr. 258/2013, întrucât aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare în vigoare. Vier Pfoten aminteşte că Legea nr. 258/2013 „a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de câini”. Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, putând fi aplicată eutanasierea, ceea ce s-a şi întâmplat în mai multe oraşe. Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează.

„Spre exemplu, potrivit acestor norme, autorităţile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restricţionat, fapt ce a descurajat semnificativ adopţiile şi a stimulat abuzurile personalului din adăposturi”, spunea Gabriel Păun, coordonator de campanii al fundaţiei.

Ne mulţumim cu sterilizarea maidanezilor

Suspendarea normelor de aplicare a Legii câinilor fără stăpân a avut imediat efecte şi asupra administraţiei locale, care s-a văzut pusă în imposibilitatea de a mai strânge numeroşii maidanezi de pe străzile Slatinei.

„În urma suspendării normelor de aplicare a legii câinilor fără stăpân, nu mai putem lua câinii de pe străzi pentru a-i duce în adapost, această acţiune fiind considerată «în afara unui cadru legal», potrivit adresei primite din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt. Vom continua, însă, campania de sterilizare a animalelor cu şi fără stăpân, derulată în parteneriat cu Asociaţia «Prietenii noştri». Primăria Slatina va face mai departe tot ceea ce se poate pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din municipiu, în limita competenţelor sale legale”, a declarat primarul Slatinei, Minel Prina.

Administraţia locală a aprobat, însă, o hotărâre de consiliu local prin care se stabileşte un regulament de organizare şi funcţionare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Dacă reglementările privind prinderea şi eutanasierea câinilor comunitari nu mai pot fi puse în aplicare, trebuie să ştiţi, însă, că acest regulament face referire şi la proprietarii de animale de companie, care în continuare vor trebui să respecte o serie de reguli dacă nu vor să se trezească cu vreo amendă.

Regulament pentru câinii de companie

Conform regulamentului adoptat de Consiliul Local Slatina, este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, exceptie făcâd exemplarele cu regim special. Pe de altă parte, proprietarii de animale de companie din Slatina trebuie să ştie că nu pot deţine un astfel de animal atât timp cât nu au acordul celor din asociaţia de proprietari. În cazul  deţinătorilor de câini care locuiesc în apartamente este obligatorie prezentarea acordului asociaţiei de proprietari, a celorlalţi proprietari (în situaţia în care nu există asociaţie de proprietari) sau, după caz, a vecinilor pentru creşterea în apartament sau în curţile comune ale imobilelor sau în curţi individuale, a mai mult de 2 câini.

Printre regulile stabilite de acest regulament mai putem aminti: proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative; cetăţenii care au în proprietate imobile având şi curte şi care cresc şi întreţin câini, sunt obligaţi să asigure împrejmuirea proprietăţii corespunzător şi să nu permită ieşirea câinelui pe domeniul public.

Cei care deţin câini de companie trebuie să înţeleagă că trebuiesc respectate anumite reguli, astfel încât plăcerea lor să nu devină neplăcerea celorlalţi, care poate sunt şi ei iubitori de câini. Astfel, conform regulamentului, accesul câinilor de companie pe domeniul public şi privat este permis doar dacă se îndeplinesc următoareIe condiţii: a) câinele este însoţit permanent, pe întreaga perioadă în care acesta se află pe domeniul public şi privat, de către deţinătorul acestuia sau de către o altă persoană cu vârsta de minim 16 ani; b) o persoană nu poate însoţi mai mult de doi câini, iar câinii vor avea zgardă şi lesă individuală; c) câinii cu potenţial agresiv conform O.U.G. nr. 55/2002 au acces în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice precum şi în părţile comune ale imobilelor, doar dacă poartă botniţă, sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

De asemenea, deţinătorii de câini de companie nu au acces cu aceştia în locurile de joacă pentru copii şi trebuie obligatoriu să poarte la ei actul de identitate precum şi carnetul de sănătate al câinelui. Un lucru important stabilit de acest regulament şi care nu prea a intrat în obişnuinţa proprietarilor de câini este faptul că însoţitorii câinilor de companie au obligaţia de a purta asupra lor materialele necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea excrementelor animalului (pungi şi mănuşi de unică folosinţă sau pungă şi mătură cu făraş).

Nu în ultimul rând, în municipiul Slatina sunt interzise încercările de intimidare sau orice alte activităţi ce au drept scop perturbarea sau blocarea bunei desfăşurări a acţiunilor întreprinse de operatorul serviciului pentru gestionarea cânilor fără stăpân. De asemenea, se interzice cu desăvârşire amplasarea de adăposturi pentru animale, deţinerea, hrănirea sau creşterea câinilor pe domeniul public a1 municipiului Slatina

1 COMENTARIU

  1. Sunteti prost informati !! Nu a fost blocata nici o lege si in bucuresti continua eutanasierea maidanezilor asa primaria din slatina sa faca bine sa continue stringerea si eutasierea maidanezilor ca suntem satui pana in git si daca iesim in strada mutam primaria cu totu si linsam primaru .

Comments are closed.