,,Victor Ponta va deveni cel mai tânăr preşedinte de stânga al României”

144

Am observat cum echipa UNPR este pe zi ce trece mai mare, mai unită şi mai puternică. Am profitat de acest context pentru a stabili în mod extrem de clar, complet şi coerent obiectivele pentru imediatele alegeri prezidenţiale, din 2 noiembrie. Prin vocea preşedintelui său, Vicepremierul Gabriel Oprea, UNPR a reafirmat initiaţiva de strângere a celor 1 milion de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Victor Ponta la prezidenţiale. Totodată, a fost reconfirmat angajamentul asumat de partid în respectarea parteneriatului de centru stânga cu PSD. Fiecare opinie a fost ascultată, fiecare idee a fost dezbatută şi fiecare propunere a fost luată în considerare, fie ca a fost generată de un primar, de un parlamentar, sau de un simplu membru UNPR. Echipa noastră este puternică prin relaţiile puternice dintre membrii săi, prin valorile şi principiile pe care le împărtăşim cu toţii, prin respectul şi iubirea de ţară care ne leagă, prin dorinţa noastră de a dovedi că, prin ordine şi disciplină, obiectivele se pot transforma în realităţi cotidiene. Citiţi în continuare un interviu cu Ion Toma, vicepreşente UNPR şi preşedinte UNPR Olt

• Ce ne puteţi spune despre întâlnirea regională a UNPR ce a avut loc zilele trecute la Slatina şi Scorniceşti?

– Cel mai important este că ne-am reafirmat sprijinul politic pentru ca Victor Ponta să devină cel mai tânăr preşedinte al României şi am reafirmat sprijinul partenerilor din Alianţa de Centru – Stânga pentru proiectele de dezvoltare ale comunităţilor din Oltenia. Credinţa noastră, a celor din UNPR, este că stânga va oferi Olteniei şansa dezvoltării comunităţilor locale. Iar certitudinea mea, ca un om cu multă experienţă, este că un preşedinte de stânga poate face pentru Oltenia ce a făcut un prim-ministru de dreapta pentru Ardeal. De asemenea, este important de precizat faptul că s-a arătat, iarăşi, că Slatina este un important centru politic şi că soarta Olteniei depinde de cum  arată Slatina progresistă ora exactă. Iar Slatina a fost centrul focal al UNPR zilele acestea. Este un lucru de care sunt mândru, personal, că atâţia colegi din ţară înţeleg şi apreciază rolul nostru în angrenajul politic al partidului.

• Care ar fi concluziile ce se pot desprinde după această întâlnire?

– Angajamentele UNPR pentru stânga românească, pentru Oltenia şi România sunt solide, drept dovadă şi Rezoluţia pe care am adoptat-o. Este important de reţinut că UNPR şi-a reafirmat identitatea în cadrul Alianţei de Centru – Stânga. Suntem un partid care a prins rădăcini, un partid serios şi responsabil, care are drumul său în politica românească. Nu ne gândim deci la fuziuni şi le vom arăta partenerilor noştri că suntem mult mai utili în actuala formulă politică. În calitate de piesă centrală a coaliţiei de guvernare, UNPR se va concentra pe obiectivele guvernării, în principal pe stabilitatea politică şi economică de care ţara are nevoie, precum şi pe adoptarea măsurilor care să ducă la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.  Am solicitat partenerilor de guvernare sprijin pentru proiectele comunităţilor din Olt şi din întreaga regiune Oltenia. Noi credem că de prea mult timp Oltenia a fost uitată şi prea puţini s-au bătut pentru regiunea noastră. În UNPR, Oltul are şi va avea un prieten şi un susţinător al proiectelor sale.

• Există voci care spun că în această perioadă UNPR este mai preocupată de obţinerea funcţiilor ocupate încă de liberali şi mai puţin de interesele naţionale. Cum comentaţi aceste acuzaţii?

– Câinii mor de drum lung şi vocile de grija altora. Oamenii care au timp să vocifereze înseamnă că nu au destulă treabă de făcut. Eu nu uit că am primit cu toţii din Alianţa de Centru – Stânga un vot din partea românilor şi am primit şi încrederea lor în 2012. Ca atare, eu sunt preocupat de ce avem de făcut pentru cetăţeni, nu de ce spun unele voci sau altele. Plus că eu mai ştiu un lucru: cine munceşte şi face performanţă se aşează la masa învingătorilor şi primeşte recunoaştere pe măsura muncii şi a victoriei sale.  Este nevoie de UNPR atât în guvernarea naţională şi locală, cât şi în bătălia deloc uşorară a prezidenţialelor. Noi nu vânăm funcţii, ci căutăm să ne ducem la îndeplinire angajamentele electorale. Noi nu vânăm funcţii, ci suntem mereu în prima linie a guvernării şi a alegerilor. Vă spun că profitorii nu sunt niciodată în prima linie, ci întotdeauna la cotitură.

• Care este obiectivul UNPR Olt în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie?

– Pentru că ne gândim foarte serios la alegerile prezidenţiale, ţinta noastră politică este să luăm chiar mai mult, în localităţile în care avem primari, decât  am  obţinut în 25 mai, la europarlamentare. Atunci UNPR a luat 66% în localităţile în care deţine primari în Olt. Cu o performanţă similară de peste 60% a celor de la PSD şi PC, sunt sigur că Oltul poate fi campion electoral pentru stânga românească, aşa cum a fost de multe ori după 2007.

• Există posibilitatea, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, ca PSD şi UNPR să fuzioneze?

– Aşa cum v-am spus mai devreme, UNPR are drumul său în cadrul Alianţei de Centru – Stânga. Avem rădăcini prea multe şi prea solide şi suntem oameni prea serioşi ca să ne abatem de la ceea ce le-am promis oamenilor. Nu ne gândim deci la fuziune cu PSD. Suntem parte a stângii unite şi avem un proiect comun, iar aceasta este cert de un interes superior pentru oamenii obişnuiţi.

• De puţin timp UNPR Olt are un vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, în persoana domnului Pavel Belinski. Ce reprezintă această numire pentru viitorul UNPR şi pentru viitorul oltenilor?

– Înseamnă şansa de a face ce am promis oamenilor în alegerile din 2012, când domnul Belinski a candidat pentru Preşedinţia Consiliului Judeţean şi a obţinut un scor bun în acele condiţii. Înseamnă să ai responsabilitatea de a fi judecat nu doar după ce spui, ci şi după ce faci. În 2012 am spus că vom construi împreună viitorul Oltului şi asta facem. Prin echipa UNPR implicată în guvernarea centrală, chiar cu reprezentanţi în Guvern, prin echipa din judeţ a UNPR, cu domnul Belinski la Consiliul Judeţean, alături de cei din PSD, vrem să transformăm Oltul dintr-o Cenuşăreasă a nivelului de trai într-un exemplu de performanţă administrativă. În Consiliul Judeţean, domnul Belinski este garanţia că acest proiect al UNPR va fi dus la îndeplinire.

• Cu toate că autorităţile din Olt şi parlamentarii ce reprezintă acest judeţ au solicitat de mai mulţi ani construirea unei autostrăzi care să străbată Oltul, deocamdată am avut parte de promisiuni şi de realizări numai pe hârtie. Când credeţi că judeţul nostru va primi ceea ce merită, mai ales că rezultatele la alegerile din ultimii ani ar fi trebuit să-i determine pe cei de la centru să se uite mai cu interes asupra judeţului Olt?

– Cred că Oltul este acum într-o situaţie favorabilă, care se cere fructificată. Nu doar prin eforturile unui om ca Pavel Belinski pe care îl pomeneaţi anterior, dar şi prin reprezentanţii săi la nivel guvernamental. Avem un ministru-secretat de stat la Educaţie, Emil Albotă, care vine din Olt şi cunoaşte realităţile judeţului. Avem un subprefect, Emanuel Oproiu, care se luptă pentru comunităţile locale. Iar delegaţia de parlamentari de stânga din Olt va reprezenta interesele judeţului la Bucureşti. Perspective pentru judeţ sunt atât timp cât înţelegem toţi că în unire stă puterea.

Autostrada Olteniei este în mod cert prioritatea zero pentru schimbarea la faţă a judeţului. Realizarea sa este sinonimă cu creşterea investiţiilor şi a numărului de locuri de muncă din Olt.

La nivel politic, aş vrea să spun că mi-aş fi dorit să fi existat mai multă susţinere venită dinspre politicienii locali pentru Dan Şova, cel care este parlamentar de Olt, atunci când era Ministru al Transporturilor. Sprijinul ar fi ajutat mai mult decât nişte rebeliuni aruncate pe surse în presă. Trebuie să înţelegem că o să dormim aşa cum ne aşternem şi că nu are cum să cunoască mai bine problemele Oltului unul din altă parte faţă de unul care a făcut campanie aici, de la Corabia la Grădinari.

Ceea ce eu propun, mai ales partenerilor din PSD, este un pact pentru susţinerea Oltului, în care să vedem cum putem transforma succesul nostru electoral în influenţă la Bucureşti, în proiecte care să vină în judeţ şi în oameni care să ocupe poziţii de decizie la nivel central. Doar atunci când obţii realizarea proiectelor comunităţii tale eşti politician adevărat, în opinia mea.

• Având în vedere mai ales scandalul în care este implicat fratele preşedintelui Traian Băsescu, cât de independentă credeţi că mai este justiţia în România?

– Eu am încredere în justiţia românească, aşa cum este dator orice cetăţean de bună credinţă al acestei ţări. Mai mult, în calitate de senator, am toată încrederea în mersul instituţiilor şi cu atât mai mult a justiţiei. Cred că nu trebuie pusă niciodată justiţia sub semnul întrebării şi mai cred că există o limită a ceea ce se poate specula politic. Eu îi încurajez pe procurori să meargă până la capăt şi să facă lumină. S-ar putea să avem, în urma investigaţiilor, un cutremur la nivelul judeţului.

• Cum vedeţi parteneriatul dintre PDL şi PNL şi în ce măsură credeţi că acesta poate strica socotelile alianţei PSD-PC-UNPR?

– Eu cred că după zece ani în care am avut un preşedinte de dreapta şi după opt ani în care am avut un premier  de dreapta, după ce dreapta ne-a tăiat salariile şi a tăiat pensiile părinţilor noştri, ne-am lămurit cu toţii cum e cu dreapta. Pentru mine lucrurile sunt mai mult decât clare: PSD-PC-UNPR vor câştiga alegerile şi Victor Ponta va deveni cel mai tânăr preşedinte de stânga al României.

1 COMENTARIU

Comments are closed.