Oltencele se pot specializa în servicii de îngrijire la domiciliu

88

În regiunea SV Oltenia există aproximativ 7.791 femei beneficiare de șomaj și un număr nedefinit de femei ocupate în activități casnice sau nedeclarate legal. Pe de altă parte, 750.000 de bătrâni din România nu pot supraviețui fără îngrijitori la domiciliu. Prin proiectul „Șansa unei vieți mai bune pentru femeile din regiunea Sud Vest Oltenia”, Asociația React intervine în comunitățile din această regiune pentru a contribui la combaterea inegalităților sociale și economice la care sunt supuse femeile și la satisfacerea unei nevoi stringente a vârstnicilor din România: accesul la servicii specializate de îngrijiri la domiciliu.

Poriectul „Şansa unei vieţi mai bune pentru femeile din regiunea Sud Vest Oltenia” a fost lansat ieri la Slatina și va aduce în această parte de țară „Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile SV Oltenia” (Safir). Prin Safir SV Oltenia, 280 de femei din regiune vor urma cursuri acreditate de îngrijitor la domiciliu, lucru pe computer şi antreprenoriat – pentru cele care vor să deschidă o afacere. Safir va familiariza cursantele cu drepturile pe care le au pe piaţa muncii şi va interveni în comunitate prin sesiuni de instruire privind egalitatea de şanse şi de drepturi, a femeilor.

Pentru a susţine cursantele pe termen lung, va fi creată o reţea profesională, care le va oferi suport în procesul de angajare sau în deschiderea unei afaceri. De asemenea, reţeaua va intermedia schimbul de bune practici în domeniul îngrijirilor la domiciliu şi relaţia cu potenţiali clienţi ai serviciilor.

„280 de femei cu dificultăţi de integrare pe piaţa muncii îşi vor creşte şansele să se angajeze şi vor veni în întâmpinarea unei probleme sociale: lipsa specialiştilor în îngrijirea vârstnicilor la domiciliu. Mai mult de atât, prin Safir SV Oltenia, comunitatea va învăţa să accepte că femeile pot deveni profesioniste într-un domeniu în continuă dezvoltare în România, iar educaţia şi susţinerea celor din jur sunt două elemente esenţiale în dezvoltarea economică şi socială a oricărei persoane”, a declarat Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React.

Numărul femeilor şomere, în 2014, în România, este de circa 200.000, conform ANOFM. În regiunea SV Oltenia, există aproximativ 7.791 femei beneficiare de şomaj şi un număr necunoscut de femei ocupate în activităţi nedeclarate. Pe de altă parte, statisticile1 arată că vârstnicii români reprezintă 15% din populaţie, iar în 2050 vor ajunge la 30%. Mai mult, 750.000 de bătrâni din România nu pot supravieţui fără îngrijitori la domiciliu.

Din acest motiv Asociația React a demarat acest proiect, ce este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Investeşte în Oameni! Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societăţii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunităţile vizate. Organizaţia activează în trei domenii: sănătate publică, educaţie şi integrare socială, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 30 de angajaţi şi peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociaţia React a obţinut 13 premii de excelenţă – naţionale şi internaţionale şi a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieţi omeneşti