Crima care i-a scos pe slătineni în stradă

90

Un tânăr de doar 24 ani, fost sportiv de performanţă, a fost ucis la finele săptămânii trecute într-un club din Slatina. Cristi Gălbenuşe, nepotul cunoscutului antrenor de box Constantin Gălbenuşe, a murit în urma mai multor lovituri de cuţit aplicate de un tânăr de etnie rromă. În timp ce autorităţile susţin că a fost vorba de un conflict spontan, tatăl victimei spune că totul a fost premeditat, pentru că fiul lui fusese ameninţat de mai multe ori de ucigaş şi amicii săi.

Tragedia s-a petrecut într-un club retras, care aparţinea familiei prietenului victimei. Cristi Gălbenuşe venise aici împreună cu soţia pentru a urmării meciul. După terminarea acestuia, cei doi au mai stat în club câteva ore. Spre dimineaţă, în incintă au intrat un grup de tineri rromi. Potrivit unor martori, aceştia erau băuţi şi puşi pe scandal. Cristi Alexandrescu, fiul patronului barului a încercat să-i dea afară din bar. În ajutorul lui a sărit şi victima, care a încercat să-i convingă să plece. Atunci a început o adevărată luptă între tinerii de etnie rromă, care-l însoţeau pe Florin Gulie, şi Cristi Gălbenuşe. Martorii susţin că autorul crimei chiar îl căuta pe fostul sportiv cu care avea un conflict mai vechi. ,,În urmă cu câteva luni au încercat să-l bată pe stradă, dar el a reuşit să se apere şi să fugă. I-au transmis de atunci tot felul de ameninţări cu moartea prin diverşi oameni. Nu i-a băgat în seamă”, a declarat Alexandrescu. Spusele lui au fost susţinute şi de Vasile Gălbenuşe, tatăl celui ucis.

,,Aveau necaz pe fiul meu de mai mult timp. L-au tot ameninţat doar că nu au reuşit până acum să se răzbune pe el. Cristi şi prietenii lui nu le permiteau acestora să facă legea în oraş”, a afirmat cel care şi-a văzut copilul în floarea vârstei răpus de cuţitul unor semeni certaţi cu legea.

Potrivit unor martori, Florin Gulie l-ar fi lovit pe tânărul Gălbenuşe imediat ce a părăsit incinta clubului. Prima lovitură i-a fost aplicată în faţă, cealaltă într-o coapsă, iar a treia lovitură, direct în inimă.  Cu ultimul strop de putere, tânărul a reuşit să ajungă la uşa localului unde s-a prăbuşit. În ciuda eforturilor membrilor echipajului de pe ambulanţă, fostul sportiv nu a mai reuşit să fie reîntors la viaţă. La întreaga scenă a asistat disperată şi soţia lui Cristi Gălbenuşe.

Moartea fostului sportiv a fost violentă şi s-a datorat loviturii aplicate în zona inimii, a stabilit medicul legist Liviu Radu, cel care a efectuat necropsia victimei. ,,Moartea a fost violentă şi s-a datorat perforării tamponamentului cardiac prin hemopericard. Înţepătura i-a secţionat, practic, aorta, principalul vas de sânge al organismului. Victima a avut trei plăgi. Două dintre ele au fost, însă superficiale. Moartea a fost provocată, aproape instantaneu de lovitura din zona inimii”, a afirmat legistul. Autorul crimei nu a scăpat nevătămat. La foarte scurt timp ducă ce i-a aplicat lovitura fatală lui Cristi Gălbenuşe, Florin Gulie a rupt-o la fugă. După cca 2-3 minute el s-a oprit şi s-a întors la club pentru a recupera arma crimei. Pentru că tinerii din club încercau să-i acorde victimei primul ajutor, autorul a încercat să-i înlăture lovind în toate direcţiile. În timp ce smulgea din trupul fără viaţă a lui Cristi Gălbenuşe cuţitul cu care-i luase viaţa, tinerii au încercat să-l imobilizeze. Pentru că Gulie a vrut să lovească iarăşi, tânărul care ar fi putut să fie a doua victimă l-a lovit în cap cu o lopată, provocându-i un traumatism serios.

Criminalul a fost trimis de echipajul de pe ambulanţă la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde i s-au acordat îngrijirile medicale necesare.

Pentru că a fost tot timpul conştient şi medicii au permis, el a fost audiat de procurori la scurt timp după ce aceştia au finalizat cercetările la faţa locului şi au luat primele declaraţii de la martori. Ordonanţa de reţinere a fost emisă după mai bine de 12 ore de la producerea tragediei. Acum agresorul se află arestat preventiv pentru 30 de zile.

,,Persoanele din anturajul agresorului au fost identificate şi audiate. Deocamdată nu am dispus măsuri decât în cazul autorului. Ancheta este în curs de desfăşurare. În funcţie de cum va evolua se vor dispune măsurile legale”, a susţinut Ştefan Noajă, procurorul de caz.

Mortea fostului sportiv a şocat întreaga opinie publică din judeţ şi nu numai. Ştirea  morţii fostului pugilist a ţinut prima pagină a ziarelor şi a deschis multe jurnale de ştiri de la data întâmplării. Multe persoane publice şi-au prezentat punctul de vedere, comentând în fel şi chip tragedia. Nu la fel au făcut-o şi autorităţile locale sau judeţene.  Singurii care au avut o poziţie faţă de cele întâmplate au fost slătinenii de rând. Zeci de tineri, prieteni sau nu ai lui Cristi Gălbenuşe au trecut duminică pe la capela bisericii ,,Sfântul Nicolae” din Clocociov pentru a-şi lua rămas bun de la acesta. Cu toţii au luat parte, spre seară, în frunte cu tatăl fostului pugilist, la un marş al tăcerii. Astfel au vrut să tragă un semnal de alarmă împotriva violenţei stradale care, în ultimul timp, susţin ei, a acaparat Slatina. Cu fotografia victimei în mâini, tinerii au mărşăluit pe mai multe străzi din municipiu, oprind în final în faţa Instituţie Prefectului. Cu capetele plecate, tinerii s-au rugat ca autorităţile să ia măsurile necesare pentru a evita astfel de tragedii. Manifestaţia a fost repetată şi ieri, când victima a fost condusă pe ultimul drum. Şi se va repeta până când oficialii vor avea o poziţie publică, una care a lipsit în primele două zile de la producerea tragediei.

Singura personalitate care şi-a exprimat public poziţia a fost senatorul de Slatina, fostul edil al municipiului, Darius Bogdan Vâlcov. Printr-o scrisoare deschisă, el i-a cerut public demisia şefului Poliţiei Slatina, comisar şef Vasile Stoian.

Procurorul Ştefan Noajă poate că va reuşi să stabilească în baza probelor administrate şi a declaraţiilor luate cine se face responsabil de moartea lui Cristi Gălbenuşe. Nu avem garanţia că această nefericită întâmplare, care a creat o stare emoţională ne mai întâlnită în municipiu, va scoate la suprafaţă şi adevăratul motiv al tensiunilor vechi dintre victimă şi călău: taxa de protecţie sau discriminarea sub diverse forme a tinerilor romii în multe localuri din Slatina?

Vasile Gălbenuşă, tatăl tânărului ucis, a declarat iniţial că fiul său şi prietenii lui nu erau de acord cu… taxa de protecţie solicitată de prietenii criminalului. Cerându-i-se mai multe lămuriri, acesta a spus că exprimarea a fost una nefericită, distorsionată de starea de supărare care-l stăpânea şi că, în realitate, era vorba doar de o supremaţie pe care doreau să o impună agresorii prin comportamentul lor.

,,Nu ştiu nimic despre perceperea vreunei taxe de protecţie. Nu ştiu de aşa ceva. Am vrut să spun altceva, poate că m-am exprimat greşit din cauza supărării. El nu era de acord ca ţiganii să-şi impună supremaţia pe străzile din Slatina”, a declarat Vasile Gălbenuşe.