Premiera lui Colibăşanu, amânată!

55

Alpinistul slătinean Horia Colibăşanu şi slovacul Peter Hamor s-au văzut nevoiţi să-şi amâne ascensiunea pe Muntele Everest (8.848 metri). După ce în urmă cu o zi ajunseseră pe vârful Shisha Pangma, aflat la o altitudine de 8.024 de metri, aceasta fiind prima etapă a expediţiei care are drept scop ascensiunea Muntelui Everest, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, cei doi alpinişti au trebuit să coboare astăzi în tabăra de bază avansată (6.400m), din cauza vitezei vântului – care suflă cu 50km/h, după estimările lor – împiedicându-i să înainteze. Horia a anunţat această veste pe pagina sa de Facebook, el menţionând şi faptul că este gripat și se tratează.

Să sperăm că a doua încercare a celor doi alpinişti să fie mai norocoasă, iar Horia să-şi treacă în palmares o nouă premieră românescă.

Până atunci, însă, Horia a vorbit despre reuşita de a ajunge, deocamdată, la 8.024 metri, pe vârful Sisha. „A fost foarte fain, am prins o fereastră de vreme bună. Am reuşit să urcăm, nu am avut timp să ne odihnim. Acum ninge, este destul de rea vremea. Vreo 40-50 de oameni se uitau la noi cum urcam, ei au plecat acum, dar nu mai e vremea bună de urcat acum. Nu a fost periculoasă urcarea, doar o creastă îngustă pe care am mers în echilibru, dar nu ceva spectaculos. A fost un test destul de bun, au fost niste zile grele pentru că noi am făcut totul pe munte pentru că suntem primii care au urcat pe munte. Acum sunt foarte obosit, după 10 metri, până la cortul unde mâncăm, încep să gâfăi, dar este normal după ce am urcat până la 8000 de metri şi am coborât imediat.”

Doar 3% din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reuşite ale Muntelui Everest au fost realizate fără oxigen suplimentar. O eventuală reuşită a lui Horia ar aduce o nouă premieră României, motiv pentru care trebuie cu toţii să-i ţinem pumnii strânşi lui Horia, el având nevoie de toate încurajările noastre pentru a mai doborî în record.Horia şi Peter au ales ruta clasică pentru ascensiunea celui mai înalt vârf din lume, deşi tatonaseră ideea deschiderii unei rute noi. Din păcate, condiţiile de la faţa locului fac imposibil acest lucru. “Ne aşteptam să fie preponderent zăpadă pe ruta pe care noi o găsisem pe hartă. La faţa locului am constatat, însă că e acumulare de gheaţă acolo”, a precizat alpinistul originar din Slatina. Pe 18 aprilie 2014, pe ruta sudică a Muntelui Everest (Nepal), o avalanşă a produs cel mai mare dezastru din istoria Muntelui Everest – 16 morţi, toţi şerpaşi, acumularea de gheaţă fiind una dintre cauzele avalanşei.

Horia Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 vârfuri mortale din lume, fără oxigen suplimentar şi şerpaşi. În total, Horia a atins 7 vârfuri de 8.000 de metri, dintre care cinci au fost în premieră pentru România.

Printre partenerii şi sponsorii lui Horia Colibăşanu la expediţia pe Everest se numără şi Primăria Slatina, care i-a acordat un sprijin financiar în valoare de 17.000 lei. Să-i urăm mult succes şi sperăm să vedem steagul municipiului Slatina pe cel mai înalt vârf din lume!