Nicomah, comemorat la Teatrul Național Caracal

152

În luna martie, sub egida Asociației Fiii și Prietenii Romanațiului din Caracal, a fost comemorat, la un an de la trecerea în lumea celor drepți, a scriitorului și scenaristului caracalean Nicolae Paul Mihail (3 iulie 1923, Caracal-19 martie 2013, Sinaia). Cunoscut sub pseudonimul Nicomah, a fost recunoscut  în literatura și cinematografia românească pentru cele 21 de volume de proză , versuri și epigrame, din care amintim: Femeia cibernetică (1969), Demascarea lui Turnesol (1970), Misterele Bucureștiului (2004), Cupa lui Socrate (2006), Mănușa de catifea (2006), Genoveva de Trabant (2009), Trandafirul galben (2009) și Allegretto (2010), și mai ales pentru cele 11 scenarii de filme în colaborare cu Eugen Barbu și Mihai Opriș. După scenariul filmului Haiducii (1966), a fost solicitat pentru a colabora și la scrierea altor scenarii: Urmărirea (1971), Un august în flăcări (1974), cele șase filme din seria Mărgelatu (1980-1987), Martori dispăruți (1989) și Lacrima cerului (1991).

În foaierul Teatrului Național din Caracal, într-o atmosferă distinsă, asigurată de oamenii iubitori de cultură ai urbei, i s-a dedicat o seară specială maestrului Nicomah, moderată magistral de d-l ing.dr. Viorel Vătămanu, președintele Asociației, care, în deschiderea manifestării, a captat atenția publicului cu un material scris și unul audio, menite să surprindă personalitatea imensă, jovialitatea, inteligența, umorul și autoironia care îl defineau pe scriitor.

Despre omul și scriitorul Nicolae Paul Mihail, cel care a plecat dintre noi la o vârstă mai frumoasă decât timpul însuși, au vorbit cu emoție domnii col. Ilie Cincă, prieten drag al maestrului (care a și recitat cu familiaritate din poemele acestuia), prof. Dumitru Botar, alt distins prieten și admirator, care a amintit despre atmosfera unică, încărcată de eleganță pe care o presupunea orice întâlnire cu Nicomah, prof. Paul Arețu, altă personalitate culturală de marcă a Caracalului, care a ținut să sublienieze că ”această comemorare ar trebui să semene mai degrabă cu o aniversare, așa cum și-ar fi dorit scriitorul însuși, de la care toți cei prezenți să plece cu sufletul încărcat de lumină, de voioșie, de spiritualitate.” Au mai luat cuvântul domnul g-ral Constantin Lucescu, care a subliniat importanța implicării unui număr cât mai mare de persoane și de realizarea de acțiuni definitorii pentru personalitățile de excepție din cultura caracaleană și d-l ing. Marian Doldurea, susținător financiar al mai multor manifestări de ținută, îndrăgostit de poezia maestrului, amintind în acest sens, cu emoție, de remarcabilul poem ”Beție de octombrie”.

La finalul manifestării, preoții Marin Răducanu și Mihai Iagăru (membrii în Asociație) au săvârșit un parastas (trisaghion) pentru sufletul maestrului Nicolae Paul Mihail, scriitor și scenarist de excepție din galeria artiștilor caracaleni.