Horia Colibășanu a început călătoria vieții

111

A plecat! Destinaţia: cel mai înalt vârf al lumii: Everest, 8848 metri. Fără oxigen suplimentar, fără şerpaşi, doar prin propriile puteri. Ambiţiile lui Horia Colibăşanu înainte de plecare – să realizeze o performanţă internaţională în condiţiile în care până acum a reuşit cinci premiere româneşti din şase ascensiuni la peste 8000 de metri.

Slătineanul Horia Colibăşanu este alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă. Îl are alături în această provocare pe unul dintre cei mai buni alpinişti ai momentului: slovacul Peter Hámor (cu zece ascensiuni la peste 8.000 de metri).

Horia Colibășanu, alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă, a plecat pe 25 martie spre Kathmandu, capitala Nepalului. Expediția Everest Summit 2014 (aprilie-mai) are ca obiectiv final atingerea vârfului Everest (8.848m) din masivul Himalaya, în stil alpin – fără oxigen suplimentar și ghizi (șerpași).

Din cele peste 5.650 de ascensiuni reușite ale Muntelui Everest, doar 173 au fost realizate fără oxigen suplimentar, adică 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu. Horia își propune să includă România pe lista scurtă a națiunilor cu această performanță.

Horia va face echipă cu slovacul Peter Hámor (cu zece vârfuri de 8.000m în palmares), unul dintre cei mai buni alpiniști din lume la ora actuală. Cei doi vor aborda Vf. Everest pe ruta nordică, prin Tibet (China).

Într-un interviu pentru Gândul Live, înainte de plecarea în expediție, Horia a declarat: “Am tot respectul pentru alpiniștii anilor ’50-’60, dar și pentru românii care, în deceniul trecut, au reușit ascensiunile pe Everest, folosind butelii de oxigen. Erau cu totul alte condiții atunci. În 2014 însă, condițiile de asistență și tehnologie au evoluat atât de mult, încât ascensiunea la altitudine a devenit accesibilă aproape oricui. La altitudine extremă, doar ascensiunile fără oxigen îmbuteliat mai au valoare de performanță”.

Legat de Everest, ţinta e una dintre rutele nordice, prin Tibet. Horia Colibăşanu spune: „pentru mine un scop mult mai important ar fi  să reuşim să facem o rută diferită de ruta clasică…Nu ştim încă dacă vom găsi condiţii optime dar, dacă reuşim,  ar fi o performanţă de nivel internaţional, nu doar naţional. Pentru că acest gen de premiere naţionale le-am mai făcut şi eu cred că pot mai mult.

Un punct important al expediţiei îl reprezintă aclimatizarea. Cum e la peste 8000 de metri?

Alpinistul slătinean explică: „Dacă mă duc în munţii noştri eu pot să parcurg într-o oră 1000 de metri diferenţă de nivel, pe Everest ultima sută de metri o parcurg în două ore. Cam asta e diferenţa. E foarte greu să înaintezi la altitudine mare şi fiecare pas îţi ia poate jumătate de minut – un minut. Probabil la 8848 durează două sau trei minute”.

Noi îi urăm mult success și-l așteptăm la Slatina după ce-și va trece în palmares o năouă performanță, atât pentru el cât și pentru România.