Judeţul Oltul se află pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte numărul persoanelor dispuse să doneze celule stem. Jumătate dintre cei care s-au înscris în Registrul naţional al donatorilor sunt tineri, ei fiind cei care au înţeles cel mai bine importanţa donării de celule stem, prin care pot salva o viaţă.
Tinerii, primii doritori
Marinel Ion Ciulcu din Slatina donează sânge din 2010. Ultima dată când a făcut acest lucru a acceptat să devină şi donator de celule stem, chiar dacă material acest statut nu-i aduce niciun avantaj. Asemeni lui sunt mulţi olteni, în cea mai mare parte tineri. Ei par a fi cei mai deschişi la această iniţiativă a autorităţilor române de a întocmi un registru naţional cu profilul genetic al românilor, care la nevoie să fie folosit pentru a-i salva pe cei suferinzi de diversele forme de cancer ale sângelui.
În fruntea clasamentului
Olteanul în vârstă de 35 de ani este unul dintre cele 140 de persoane recrutate de Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina pentru donarea de celule stem, din luna februarie de când a început această activitate. În luna iunie aproape 80 de locuitori ai judeţului au răspuns pozitiv propunerilor venite din partea angajaţilor Centrului de la Slatina. Numărul mare al celor care au acceptat să se înscrie pentru a dona, la nevoie, celule stem, a făcut ca judeţul Olt să se claseze pe primul loc pe ţară. Pentru a vă face o imagine cât mai clară legată de această performanţă trebuie amintit faptul că din Bucureşti au fost înregistraţi doar aproximativ 50 de potenţiali donatori de celule stem.
Cine poate deveni donator
Pentru a deveni donatoare de celule stem, o persoană perfect sănătoasă, cu vârsta între 18 şi 45 de ani nu trebuie decât să doneze o cantitate mică de sânge. Potrivit biologului Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina, Alina Mirică, cantitatea de sânge donată pentru a intra în registul naţional al donatorilor de celule stem variază între 15 şi 20 ml. Donatorilor de sânge li se recoltează doar 15 ml, iar celorlalţi 20 ml. Cantitatea este foarte mică dacă ţinem seama că pentru o donare de sânge se recoltează 450 ml sânge.
Cantitatea recoltată este trimisă la Institutul Naţional de Hematologie pentru analize suplimentare, cele care se fac frecvent donatorilor, în urma cărora se stabileşte profilul genetic al potenţialului donator.
Transplantul se realizează doar în două clinici
Transplantul de celule stem ajută la vindecarea persoanelor care suferă de diverse forme ale cancerului de sânge. Transplantul de celule stem presupune recoltarea acestora din măduva oaselor late ale corpului. Operaţia de transplant de celule stem se realizează şi în ţara noastră, în acest sens existând specialiştii şi dotarea necesară doar la două clinici universitare din România. Transplantul se face doar de la persoane cu acelaşi profil genetic, stabilit în urma unor analize amănunţite.
Până acum, în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem au fost înscrise peste 1.000 de persoane.