Sute de pensionari executaţi silit

92

Zeci de mii de pensionari din judeţul Olt apelează la credite bancare sau la împrumuturi de la CAR, în special în perioada marilor sărbători creştine sau pe timpul iernii, când facturile la utilităţi cresc considerabil. Sute de vârstnici nu mai reuşesc, însă, să-şi achite debitele şi ajung să fie executaţi silit. Cei mai mulţi dintre ei îşi primesc pensile ciuntite cu o treime din valoare.

 

Cu pensile ciuntite

Lună de lună Casa Judeţeană de Pensii Olt primeşte sute de titluri executorii pe numele a tot atâtor pensionari cu datorii neachitate, pentru a le pune în practică. Reţinerile efectuate de instituţie, care are calitatea de terţ poprit, pot ajunge până la o treime din pensie. Cele mai multe solicitări pentru executarea silită a vârstnicilor din judeţ vin din partea executorilor judecătoreşti, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, a administraţiilor locale, pentru neplata taxelor şi impozitelor locale, dar şi a executorilor bancari, conform celor susţinute de Constanţa Gheorghe, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Olt.

Fiecare instituţie care solicită Casei Judeţene de Pensii executarea vârstnicilor pentru datoriile înregistrate are propriile reguli în ceea ce priveşte declanşarea procedurilor de executare silită a pensionarilor care nu-şi restituie împrumuturile contractate sau nu-şi achită datoriile.

 

Comunicarea, umanizează

Bătrâna Aurica Dumitra, din Perieţi, are peste 70 de ani, şi este singură de foarte mulţi ani. După o viaţă de muncă, la CAP, are o pensie de 540 lei. Dacă nu ar fi avut necazuri, susţine că ar fi reuşit să se descurce cu banii ăştia, chiar dacă recunoaşte că nu i-ar fi fost uşor şi nici nu şi-ar fi permis să ducă o viaţă decentă. Cum însă, cei săraci se întâlnesc cel mai des cu necazurile, nici pe ea acestea nu au ocolit-o.

Pentru că dorea să-şi facă unele reparaţii la casă, acum un an şi jumătate a împrumutat de la CAR Slatina 2500 lei. La scurt timp, bătrâna a avut probleme de sănătate, fiindu-i montată o proteză la piciorul stâng.

Imobilizată pentru o bună perioadă la pat, o parte din pensie ducându-se pe medicamente şi plata persoanelor care o ajutau, femeia s-a văzut în imposibilitatea de a-şi achita ratele pentru banii împrumutaţi.  A rămas în urmă cu plata ratelor stabilite prin contractul încheiat cu cei de la CAR. Din fericire pentru ea, conducerea CAR Slatina nu a dispus executarea sa silită.  Pentru că a venit, în ciuda faptului că abia se deplasează, şi le-a explicat situaţia.

,,În multe din cazuri, când aflăm despre ce este vorba, noi ne dovedim bunăvoinţa şi nu dispunem executarea membrilor noştri cu datorii”, ne-a declarat Virginica Dumitru, contabil şef CAR Pensionarul Slatina, precizând că din cei peste 5500 de membri, aproape 3.000 au contractat împrumuturi. Potrivit aceleiaşi surse, numărul vârstnicilor executaţi silit prin înfiinţarea de popriri pe pensie se ridică la 130.

 

Şi foştii pensionari sunt executaţi silit

Potrivit statisticilor, aproximativ 40% dintre pensionari au împrumutat bani de la bancă sau CAR, iar 1% din totalul acestora înregistrează debite restante care impun executarea silită. Cel mai mare procent al datornicilor se înregistrează în rândul pensionarilor proveniţi din sectorul agricol.

Valoarea lunară a titlurilor executorii puse în practică de către angajaţii Casei Judeţene de Pensii Olt se ridică lunar la peste 250.000 lei

Pe lângă pensionarii în plată mai sunt executaţi şi foştii pensionari, pentru aceştia titlurile executorii sunt întocmite de Casa Judeţeană de Pensii Olt şi transmise altor instituţii sau societăţi comerciale.