Regal teatral, la Caracal

83

Începând cu 10 mai, de pe scena teatrului din Caracal au fost prezentate publicului iubitor de cultură 13 spectacole de teatru, cu ocazia celei de a III-a ediţii a Festivalului de teatru din cel de-al doilea municipiu al Oltului. Au fost spectacole vechi, extraordinare, care s-au jucat în multe stagiuni cu casele închise, dar şi piese recent puse în scenă. Amintim aici ,,Moartea unui comis voiajor”, de Artur Miller, în regia lui Felix Alexa, ,,Actorul” de Mircea Dinescu, în regia  Ancăi Florea, ,,Ţarul Ivan îşi schimbă meseria” de Mihail Bulgakov, în regia lui Gelu Colceag, dar şi ,,Pescăruşul” de Cehov, în regia lui Claudiu Goga.

Au evoluat în cadrul acestor piese de teatru actori celebrii, dar şi debutanţi. Vedeta ediţiei din acest an a festivalului a fost actorul Victor Rebengiuc. El este primul actor în viaţă căruia i-a fost dedicată o ediţie a festivalului. Pentru contribuţia adusă la dezvoltarea teatrului românesc, dar şi la promovarea muncipiului Caracal, Victor Rebenciuc a primit din partea administraţiei locale titlul de Cetăţean de Onoare.

Printre actorii de marcă, prezenţi pe scena minunatului teatru caracalean, la această ediţie a Festivalului de teatru, s-au mai numărat Mihai Mălaimare, Maia Morgester, Emilia Popescu, Ştefan Bănică, Vladimir Găitan, Dorina lazăr, George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele.

Deşi preţul biletelor nu a fost unul pentru orice buzunar, variind între 20 şi 80 de lei, un abonament ce permitea prezenţa la toate spectacolele costând 550 lei, sala teatrului caracalean a fost de fiecare dată arhiplină, semn că organizatorii acestei a III-a ediţie a Festivalului de teatru de la Caracal-Primăria şi Mişcarea de rezistenţă a cunoscutului ziarist Marius Tucă, originar din Caracal, au fost inspiraţi în alegerea pieselor.

Ultimele spectacole ce vor fi prezentate la această ediţie sunt: ,,Femeia care şi-a pierdut jartierele”, în regia lui Silviu Purcărete, care s-a jucat sâmbătă şi ,,Dineu cu proşti”, în regia lui Ion Caramitru, care va închide, duminică, la ora 19, ediţia din acest an.

Cea de a III-a ediţie a Festivalului de teatru de la Caracal s-a întins pe o durată de 10 zile.