Somnul dulce mult bănet aduce!

94

Din patru în patru ani, mergem la vot şi punem ştampila pe un candidat pentru Parlament. Sperăm de fiecare dată să ne alegem oameni serioşi, care să lucreze în favoarea noastră. Să facă legi care să ne facă viaţa mai bună. Constatăm, aproape de fiecare dată, că ne-am înşelat. Că tot ceea ce fac politicienii în care ne-am pus încrederea sunt jocurile personale care să le schimbe viaţa în bine. Lor, nu nouă, celor care îi plătim destul de bine pentru somnul dulce din Parlament.

Au trecut câteva luni de când noii aleşi şi-au luat în primire mandatul. Potrivit statisticilor întocmite, tot ceea ce au făcut mulţi dintre parlamentarii actuali a fost să încaseze lună de lună mii de lei drept indemnizaţie şi alte câteva mii pentru întreţinerea cabinetelor parlamentare care, în mare parte, sunt nefuncţionale.

 

 

Moţ, cu moţ doar la cheltuieli

Deputatul social-democrat ales în Colegiul I Slatina, Emil Moţ, este alesul care a făcut doar act de prezenţă în Parlament. Pentru cei aproape 10.000 lei încasaţi lunar, drept indemnizaţie şi pentru cabinetul parlamentar de care nimeni nu are habar pe unde se află şi ce angajaţi are, deputatul a făcut extraordinarul efort de a vorbi o dată de la tribuna Camerei Deputaţilor. Să nu vă închipuiţi că ,,băiatul lui mama” şi ,,protejatul şefului” a luat cuvântul pentru a sesiza vreo problemă a locuitorilor din colegiul pe care-l reprezintă. Nici vorbă!

A vorbit doar atunci când a fost obligat să depună jurământul. În rest… nimic.

Activitate zero din partea sa şi a angajaţilor cabinetului parlamentar pentru care a decontat bani frumoşi din cei plătiţi de fraieri ca noi, toţi.

 

A bolborosit pentru mii de lei

Aproape aceiaşi bani a încasat şi deputatul USL Daniel Bărbulescu, ales în Colegiul II Scorniceşti. Aflat la cel de-al doilea mandat, acesta pare să se fi plictisit să tot îşi toace creierii pentru a-şi trece în drept iniţiative parlamentare, aşa că s-a mulţumit doar să vorbească. A luat de 7 ori cuvântul, în primele patru luni de activitate. În aceeaşi perioadă a mai avut şi vreo şase declaraţii. În rest, nimic. Nici o iniţiativă legislativă, chiar dacă acest lucru nu ar fi trebuit să fie ceva deosebit de dificil pentru el, având în vedere că este de profesie jurist. Bine că măcar are un cabinet parlamentar, prin intermediul căruia a mai redus numărul şomerilor, că despre eficienţa angajaţilor… este asemănătoare cu a alesului, după zicala; „Cum e turcu şi… pistolul”. Cât priveşte sumele decontate, ele sunt la nivelul celor încasate de aleşii care nu dorm prin parlament.

 

Campion la iniţiative

Cel mai vechi ales oltean, deputatul Florin Iordache, alesul electoratului din Colegiul III, îşi păstrează titlul de cel mai eficient ales. Pentru cei aproape de 10.000 de lei încasaţi lunar de la Parlament, preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor a muncit cât toţi senatorii la un loc. Statisticile arată că acesta şi-a trecut în drept nu mai puţin de 11 iniţiative legislative, luând cuvântul de tot atâtea ori. Cum reprezintă Puterea, Iordache nu s-a ,,remarcat” întrebându-şi public colegii din Guvern şi nici prin declaraţii politice. Bine ar fi dacă angajaţii biroului său parlamentar ar fi măcar pe jumătatea sa la capitolul eficienţă. Mai ales că sunt destui şi suficient de bine plătiţi, dacă este să ne luăm după sumele decontate, căci după datele publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor nu prea ne putem da seama, aceste informaţii lipsind cu desăvârşire.

 

Început greoi, dar bun

Virgil Delureanu, deputat PSD pe Colegiul 4, şi-a trecut în drept până acum trei iniţiative legislative, trei luări de cuvânt şi două declaraţii. Având în vedere că este, practic, la începutul carierei parlamentare, activitatea sa este acceptabilă. Cât priveşte suma decontată din banii publici pentru ,,întreţinerea sa”, ea nu este peste media celorlalţi aleşi ai noştri. Problema este alta: oficial, domnul deputat nu are un birou parlamentar. Cel puţin noi nu ştim şi nici cei din aparatul tehnic al Camerei Deputaţilor. Nu tu birou, nu tu telefon sau persoană de contact, dar… bani cheltuiţi, da.

 

Niculescu, un start de excepţie

Deputatul caracalenilor şi al oltenilor din jurul municipiului Caracal din partea PP-DD, Dumitru Niculescu, este alesul despre a cărui activitate parlamentară poate fi catalogată drept excepţională. Aflat la primul mandat, nefiind de profesie jurist, Niculescu a reuşit să-şi treacă în drept nu mai puţin de nouă iniţiative legislative, cinci luări de cuvânt, trei declaraţii şi cinci întrebări la adresa membrilor Guvernului. Sumele decontate de Niculescu din bugetul public au fost cele mai mici, comparativ cu sumele primite de colegii săi, aleşi ai oltenilor. Trebuie precizat că acesta nu a ridicat bani pentru cazare şi nici sume importante pentru personalul de la cabinet. Aşteptăm şi de la angajaţii cabinetului său parlamentar să aibă acelaşi aplomb.

 

Surpriză plăcută din partea lui Ciocan

Dan Ciocan este unul dintre cei mai contestaţi  parlamentari de Olt. Ales în Colegiul V-Caracal, din partea USL, deputatul pare să se fi pus pe treabă, înţelegând destul de repede care-i sunt sarcinile. În primele patru luni de mandat, el are semnate patru iniţiative parlamentare şi i-a luat de două ori la întrebări pe membrii Executivului, cu privire la problemele celor pe care-i reprezintă.

 În ceea ce priveşte activitatea cabinetului său parlamentar, nu putem spune decât că ea este ca şi suma decontată la început pentru cheltuieli de personal. Adică, aproape inexistentă. Pe site-ul oficial al CD, despre cabinetul său parlamentar, există doar o singură precizare: Municipiul  Caracal, judeţul Olt. Unde? Nici noi şi nici caracalenii, habar nu avem.

Poate situaţia se va schimba pe viitor, pe măsură ce alesul va tura motoarele la maxim.

 

Vorbăreţul din Cameră

Gigel Ştirbu, singurul reprezentant al PNL-ului oltean în Parlamentul de la Bucureşti, nu are nicio iniţiativă legislativă. Se pare că alesului cetăţenilor din Colegiul VI-Drăgăneşti îi place nespus de mult să vorbească. Nu contează unde şi când, dar mai ales ce. Dacă este să trecem peste prezenţa sa la posturile de televiziune ale lui Felix, mai trebuie să notăm că a reuşit să-şi treacă ceva şi în dreptul activităţii parlamentare. A luat cuvântul de la tribuna Camerei de vreo 20 de ori, a avut şi vreo 10 declaraţii şi şase întrebări. Practic este cel mai vorbăreţ ales al oltenilor, chiar dacă de multe ori, urmărindu-l, nu prea înţelegem ce doreşte să transmită. Şi nu-i vina noastră. Ştirbu a încasat lunar aproape 5.000 de lei pentru cheltuieli cu personalul, alte 5.000 pentru bunuri şi servicii, başca indemnizaţia de ales şi cheltuieli cu cazarea. Care cheltuieli, care personal, nu prea ne dăm seama deoarece noi nu cunoaştem astfel de amănunte şi nici nu le-am putut obţine oficial, de pe site-ul CD.

 

Bani pentru o adresă de cabinet

Alexandru Stănescu, de la PSD, reprezintă Colegiul VII. A reuşit până la începutul acestei luni să-şi treacă în drept patru iniţiative legislative şi să ia de trei ori cuvântul. Ca bonus şi-a mai trecut în drept şi vreo două declaraţii politice.

Pentru munca sa, alesul şi-a ridicat în medie 4.000 lei pentru întreţinerea cabinetului parlamentar şi alţii, cam tot atâţia, pentru cheltuieli materiale. Cheltuieli care s-ar justifica dacă este să ne referim la existenţa oficială a unui cabinet parlamentar. Nu la fel stau lucrurile când vine vorba de personalul acestuia. Inexistent! Oficial. Pe hârtie şi prin lipsa de activitate.

 

Parlamentar cu angajaţi de lux

Şi Luminiţa Adam, de la PP-DD, a încasat bani frumoşi de la Parlament, atât pentru cheltuielile materiale cu cabinetul parlamentar, cât şi pentru plata angajaţilor, care au fost, conform sumelor decontate, plătiţi regeşte. Care sunt angajaţii de lux ai Luminiţei Pachel Adam, nu prea ştim, cum nu ştim care cabinet. Oficial, nu există. Tot ce se poate afla despre singurul demnitar femeie din Olt este de pe site-ul personal şi de pe cel al unui ziar on-line, cu care are unele legături. Cât priveşte munca efectivă în Camera Deputaţilor, doamna deputat se poate lăuda cu vreo nouă iniţiative legislative şi patru luări de cuvânt, dar şi câte două declaraţii politice şi întrebări. Despre ce, habar nu avem. Abia aşteptăm să aflăm. Dacă aceasta va binevoi să ne transmită, direct şi personal ,sau indirect, prin intermediul celor pe care-i plăteşte din banii noştri.

 

Vâlcov, eficienţă maximă

Fostul primar al Slatinei, senatorul Darius Vâlcov este cel mai efficient ales al oltenilor în Camera Superioară a Parlamentului. Potrivit statisticilor, pentru sumele decontate din banii publici, alesul a luat de zeci de ori cuvântul, sesizând numeroase probleme din teritoriu, unele legate de cele locale, altele generale, dar şi-a trecut în cont şi vreo patru iniţiative parlamentare. La fel de eficienţi sunt şi subordonaţii săi de la cabinetul parlamentar care fac tot ce le trece prin cap pentru a-i populariza activitatea. Şi o fac într-un mod cât se poate de profesionist! Dacă ar fi să ne luăm după clasamentele oficiale întocmite de instituţiile abilitate, dar şi după ceea ce se vede aici, la nivel local, Darius Vâlcov este cel mai reprezentativ parlamentar din judeţ.

 

Niţă are cu ce se lăuda

Senatorul Mihai Niţă, alesul oltenilor din Colegiul II, a decontat sume medii din bugetul Camerei Superioare a Parlamentului. Pentru munca depusă, dacă este să ne luăm de pe statisticile oficiale, patru iniţiative legislative, cinci luări de cuvânt, două declaraţii şi o întrebare, el îşi merită banii. Nu la fel stau lucrurile când vine vorba de angajaţii biroului său parlamentar care, cel mai probabil, stau la sediu şi toacă la seminţe. Nu tu o informare despre munca şefului lor, alesul oltenilor. Vorbim de biroul din Slatina, care nu mai face parte din colegiu, că despre alţii nu vă putem spune nimic. Nu există informaţii nici oficiale, nici neoficiale cum că acesta ar avea deschis vreun cabinet în localităţile din colegiu în care a fost ales. Şi, slavă Domnului, are unde…

 

Păunescu, senatorul spion

Teiu Păunescu, senatorul PP-DD, ales în acelaşi colegiu cu Mihai Niţă, este senatorul despre care informaţiile publice în cazul celorlalţi aleşi sunt strict secrete. Nu tu vreo informaţie legată de cabinetul parlamentar, despre angajaţi, despre…. Nimic! Tot ce vă putem informa în legătură cu acest ales este că a luat de cinci ori cuvântul (despre ce, este secret) şi a pus vreo trei întrebări, în primele patru luni de mandat. Cât priveşte sumele decontate, ele sunt aproape la nivelul celor decontate de Darius Vâlcov… Şi nu-i deloc corect, că doar pe timpul răposatului aveam de-a face cu sume egale la muncă inegală.

 

Sovică are treabă cu licitaţiile

Ales pentru a doua oară în funcţia de senator, Dan Şova continuă să muncească aşa cum a făcut-o şi în trecut. În interes personal sau… de partid. Nu şi în cel al electoratului care, de voie, de nevoie, i-au dat votul. Potrivit statisticilor, Dan Şova şi-a pus semnătura pe o singură iniţiativă legislativă şi a luat de două ori cuvântul de la tribună. La fel de eficienţi par să fi fost în perioada scursă din acest mandat şi angajaţii biroului său parlamentar care, oficial, este la Drăgăneşti, neoficial, pe la ministerul în fruntea căruia a fost cocoţat de amicul Ponta. Cică în timp ce era plătit ca senator, Şova ar fi muncit pe la Guvern, bătându-şi capul cu organizarea de licitaţii şi anularea unor contracte dăunătoare statului român. Noi spunem că a bătut ţurca pe banii noştri. Vom vedea la finalul mandatului său ministerial dacă am avut sau nu dreptate. Sperăm, totuşi, să nu avem şi după trecerea sa prin Guvern să ne alegem cu ceva drumuri mai bune şi zeci de kilometri de autostrăzi sau drumuri exprese.