Nedved de la Caracal

177

Silviu Constantin Bălace s-a născut pe 13 noiembrie 1978 în Caracal şi este este un fotbalist care evoluează în prezent la formaţia ACS Poli Timişoara pe poziţia de extremă, dar poate juca de asemenea şi pe postul de mijlocaş sau pe cel de fundaş. A mai jucat la Universitatea Craiova, Poli Timişoara, Dinamo Bucureşti, FC Vaslui, CS Turnu Severin. Şi-a început cariera în 1996 la Universitatea Craiova, echipă la care a stat până în 1998, transferandu-se apoi la Chindia Târgovişte în 1998, iar din anul 1999 întorcându-se la Universitatea Craiova.

În anul 2000 a evoluat la Electro Bere Craiova. După perioada petrecută la această echipă, s-a transferat la AS Rocar Bucureşti, o mutare care a însemnat pentru Bălace un plus de experienţă, jucând în 22 de meciuri în 2 sezoane.

S-a reîntors la Universitatea Craiova în 2002, dar nu a reuşit să se acomodeze, plecând mai întâi la FCM Reşiţa în sezonul 2002-2003, iar în anul 2003 s-a transferat la Poli Timişoara, echipă la care urma să rămână până în anul 2006.

Evoluţiile bune la clubul timişorean l-au adus în vederea formaţiei Dinamo Bucureşti, transferându-se la clubul din Ştefan cel Mare în anul 2007. Aici însă, nu a avut nişte evoluţii satisfacătoare, fapt care l-a determinat să plece la FC Vaslui.

 

Craiova – Timişoara – Dinamo

Un traseu cât se poate de interesant pentru un destin fotbalistic. Din Cetatea Băniei, acolo unde a debutat în prima ligă, Silviu Bălace a ajuns în 2003 la Poli Timişoara. Pe Bega şi-a făcut un nume ca fotbalist, apoi a trecut în curtea marelui rival din Capitală. „Aşa este viaţa. Trebuie să-ţi faci meseria acolo unde eşti dorit. Eu mi-am făcut treaba la Poli, iar acum a început o altă etapă din viaţa mea la Dinamo”, spunea olteanul născut în Caracal.

Bălace îşi aminteşte de partidele jucate împotriva lui Dinamo, pe când evolua la Politehnica: „Erau meciuri speciale. Se mobilizau toţi cu mic, cu mare. Tot oraşul fierbea. Erau porniţi împotriva celor de la UTA şi Dinamo. Acum însă am descoperit mulţi dinamovişti în Timişoara”, declara caracaleanul pe vremea când juca la actuala Timişoara.

 

„Balace, eşti praf!”

Primul meci în tricoul lui Dinamo a reprezentat pentru Bălace şi debutul în cupele europene. Este vorba de partida disputată de dinamovişti la Lisabona, în faţa Benficăi. „Am simţit un pic de trac. Am fost puţin simplist în acel meci. La aeroport un suporter a trecut pe lângă mine şi mi-a zis: «Băi, Bălace, eşti praf!». Nu m-am simţit deloc bine. Lumea mă judeca de parcă aş fi fost de nu ştiu cât timp la Dinamo şi aş fi jucat nu ştiu câte meciuri. Nu este corect”, se plângea dinamovistul.

La Poli Timişoara, Bălace aprecia jocul combinativ: “Nu mai este ca la Timişoara, unde mijlocaşii ajunseseră un fel de fi leu. Fundaşii trimiteau mingea direct la atacanţi”.

 

“Eram obişnuit să fiu înjurat pe Bega”

Silviu Bălace a fost huiduit copios la Timişoara după ce s-a transferat la Dinamo Bucureşti: „Mă aşteptam să fiu huiduit. Ce am făcut bun la Poli nu mai contează. Oricum, eram obişnuit de când jucam acolo să mă înjure, pentru că, în ultima perioadă, suporterii de pe Bega îşi schimbaseră foarte mult atitudinea faţă de mine, deşi eram căpitanul echipei. Ajunsesem persona non grata”.

Cu toate acestea, Silviu Bălace nu s-a supărat pe suporterii de la Timişoara, recunoscuţi pentru fanatismul lor.

„Nu m-am supărat pe ei. Pur şi simplu aşa au considerat ei că trebuie să se poarte. Acest lucru s-a petrecut însă doar în timpul meciului. Eu am rămas la Timişoara după partidă şi lumea s-a purtat normal cu mine”.

 

Înapoi la Timişoara

Mijlocaşul Silviu Bălace s-a transferat de la Dinamo Bucureşti la FC Vaslui în 2007. “Sper să se integreze cât mai repede în lot, iar prestaţia lui să fie cât mai bună. Bălace este un jucător de valoare şi am ţinut să ajungă la Vaslui, pentru a ajuta echipa”, spunea atunci tehnicianul de la FC Vaslui, Dorinel Munteanu.

La rândul său, jucătorul Silviu Bălace a declarat că pentru el transferul la FC Vaslui este un pas înainte. “Sunt fericit că am ajuns la FC Vaslui. Pentru mine este un pas înainte, chiar dacă vin de la Dinamo. Este o revanşă faţă de mine, nu mai contează ce a fost la Dinamo, şi cu bune, şi cu rele. Consider că este un pas înainte pentru că am mai multe şanse să joc fotbal”, a spus Bălace când a ajuns la Vaslui, numai că nici aici nu a reuşit să se acomodeze. În cele din urmă Silviu Bălace a ajuns la CS Turnu Severin pentru ca în momentul de faţă să evolueze la echipa din eşalonul secund ACS Timişoara, formaţie care are mari şanse ca din sezonul viitor să joace pe prima scenă a fotbalului românesc.

 

Client fidel al saloanelor de înfrumuseţare

Caracaleanul Silviu Bălace are mare grijă de aspectul său exterior, fiind un împătimit al saloanelor de înfrumuseţare. Mai mult chiar, cel poreclit Nedved din Banat a declarat la un moment dat, într-un ziar timişorean, că este un mare fan şi al solarului, fiind înnebunit după pielea de culoarea cafelei. “Mă duc la saloanele de înfrumuseţare. Am şi un stilist special la care apelez. Mi-au ieşit suviţele, dar o să-mi fac iar. La bronzat, mă duc. La epilat, nu…”, mărturisea Silviu Bălace în “Bănăţeanul”. Mergând mai departe cu destăinuirile, fotbalistul a ţinut să povestească faptul că îi este frică să-şi facă pedichiura la un salon de specialitate, motiv pentru care lasă acest aspect în grija soţiei sale: “De manichiură şi pedichiură se ocupă mai mult soţia. Nu atât din cauza banilor, ci pentru că nu am încredere. Mi-e teamă să nu fac vreo infecţie, ceva… Mai ales la picioare, nu te joci”.