Excelenţa vine de la Paris

108

„E timpul ca rănile trecutului să fie privite cu luare aminte, înţelese în întreaga lor grozăvie, pentru a putea vindeca durerea istoriei şi a generaţiilor, pentru a pleca mai departe, liberi de aceste spaime, pentru a descoperi acel echilibru social după care tânjim de jumătate de secol”.

Aşa scria Ionela Flood, de la Londra, preşedintele Societăţii „Românca”, care este şi organizatoarea Festivalului FEM 21, un proiect franco-anglo-românesc la care, în ediţia din acest an, a participat şi George Smarandache, directorul Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina.

Cartea sa, „Lumea satului”, ajunsă la al doilea volum, al treilea fiind în concepere în momentul de faţă, a făcut furori la Paris. În perioada 20-24 mai 2013, George Smarandache a participat la FEM 21, la Paris, de unde s-a întors cu premiul de excelenţă „Mihai Eminescu” pentru creaţie literară, cartea sa, „Lumea satului”, după care s-a făcut şi piesa de teatru „Măgura”, cu atâta succes pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, dar nu numai, aducându-i prestigiosului nostru scriitor un trofeul foarte important.

După o escală la Londra şi una la Paris, Festivalul FEM 21 se va încheia la Bucureşti, undeva în luna iulie, acolo unde George Smarandache va primi şi trofeul, în timp ce câştigătoarea celui de-al doilea premiu, o realizatoare de emisiuni culturale de la BBC, îşi va primi premiu într-o gală organizată la Slatina, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.

Mai trebuie menţionat faptul că piesa de teatru „Măgura”, realizată după după un pasaj din cartea „Lumea satului”, a avut până acum 17 reprezentaţii, atât în Slatina cât şi la Izbiceni, urmând ca în curând să fie prezentată şi publicului din Noua Zeelandă şi Australia. Actorul Claudiu Bleonţ, Ristina Baboi, Mihaela Gaicu şi Nicolae Popa vor duce această piesă peste ocean începând din 19 iunie, piesa urmând a fi prezentată în limba engleză la Auckland, Sydney şi Melbourne, acolo unde George Smarandache îşi va lansa şi volumul de versuri „Ochii sufletului, toamna”.

„Cartea se citeşte cu plăcere, condimentul graiului oltenesc augmentează senzaţiile până la sentiment, iar lectura devine un fel de recapitulare a unei istorii recente pe care mulţi o cunosc, dar tânăra generaţie de după ’89 doar o intuieşte din poveşti şi atitudini. Pentru o clipă, George Smarandache a lăsat uneltele dramaturgului şia poetului pentru a respira liber în proza pe care ne-o propune şi care desigur va avea şi un al treilea, şi un al patrulea volum, pentru că lumea satului este o sursă inepuizabilă de memorare, comemorare şi introspecţie”, spunea Cornel Udrea despre cartea lui George Smarandache.

Pe de altă parte, George Smarandache se pregăteşte ca în octombrie să participe la festivalul Folclorulului European cu o trupă de căluşari, iar în decembrie, chiar de Sfântul Nicolae, va avea o reprezentaţie cu piesa Măgura pe o scenă din Londra.