PDL, cel mai activ partid din Parlament

54

Recent a fost dată publicităţii situaţia statistică a activităţii parlamentarilor. Potrivit acesteia, aleşii democrat-liberali au fost cei mai activi din Parlament, în actuala sesiune. Conform indicelui pentru activitatea parlamentară (reprezintă un instrument de măsură a gradului de implicare şi activism politic a aleşilor poporului în activităţile curente ale forului legislativ al României), Grupul deputaţilor şi senatorilor PDL este urmat de grupurile parlamentare PP-DD, PSD, PC, PNL, UDMR şi cel al minorităţilor.

 

Evaluare profesionistă

IAP reprezintă o medie ponderată a principalelor activităţi parlamentare calculată după cum urmează: iniţiative legislative (30%), luări de cuvânt (25%), declaraţii politice (20%), întrebări şi interpelări (15%), moţiuni (10%).

IAP la nivel individual este un indice cantitativ. Latura sa calitativă rezidă din agregarea şi ponderarea la numărul de deputaţi ai grupurilor parlamentare, deoarece în unele cazuri valoarea foarte mare a IAP este rezultatul numărului mare de luări de cuvânt al unor deputaţi sau senatori, reprezentând mai degrabă o îmbunătăţire cantitativă a IAP, decât una calitativă.

În urma centralizării datelor statistice cantitative privind activitatea parlamentară de la inaugurarea prezentei legislaturi (22 decembrie 2012) şi până la 30 aprilie 2013, au fost obţinuţi o serie de indici, atât la nivel individual pentru fiecare parlamentar, cât şi la nivelul grupurilor parlamentare.

IAP pentru Camera Deputaţilor are o valoare medie de 4,51. Valoarea de mai sus sugerează că în medie fiecare reprezentat al Camerei Deputaţilor a avut până la 30 aprilie câte 1,86 inţiative legislative, 11,76 luări de cuvânt, 2,5 declaraţii politice, 2,99 întrebări şi interpelări şi 0,61 moţiuni semnate.

IAP mediu pentru Senat este de 4,28, ceea ce înseamnă că fiecare senator al României a avut în medie câte 2,39 iniţiative legislative, 10,43 luări de cuvânt, 1,18 declaraţii politice, 4,82 întrebări şi interpelări şi 0 moţiuni semnate.

Cel mai activ grup parlamentar este cel al PDL cu un IAP mediu de 6,11. Iată mai jos topul grupurilor parlamentare în funcţie de valoare IAP

1. PDL – 6,11;

2. PP-DD -5,1;

3. PSD -5,04;

4. PC -3,73;

5. PNL -2,89;

6. UDMR – 2,79

7. Grupul Minorităţilor – 2,6.

 

Puterea majoritară în parlament, ,,minoritară” la muncă

În top 10 parlamentari activi au intrat, în procent egal, reprezentanţii Puterii şi cei al Opoziţiei. Performanţele aleşilor PDL şi PP-DD sunt cu atât mai notabile cu cât ei reprezintă doar aproximativ o treime din numărul parlamentarilor din această sesiune. Dacă excludem din acest clasament parlamentarii aflaţi în fruntea celor două camere, atunci acest clasament este dominat clar de reprezentanţii Opoziţiei, cu preponderenţă de cei democrat-liberali.

1. Valeriu Ştefan Zgonea (PSD) – 350,95;

2. Viorel Hrebenciuc (PSD) – 74,05;

3. Tudor Ciuhodaru (PP-DD) – 64,95

4. Miron Tudor Mitrea (PSD) – 55,05;

5. Dumitru Oprea (PDL) – 48,45;

6. Ioan Oltean (PDL) – 39,8;

7. Eduard Raul Hellvig (PNL) – 35,5;

8. Marian Neacsu (PSD) – 32,4;

9. Haralambie Vochiţoiu (PP-DD) -22,35;

10. Alexandru Pereţ (PDL) – 21,65.

Mai în glumă, mai în serios putem vorbi despre un Top 3 al celor mai „vorbăreţi” aleşi ai poporului, dominat clar de deputaţii PSD Valeriu Zgonea, Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea. În această ordine de idei Tudor Ciuhodaru ar fi de facto cel mai activ parlamentar cu 25 iniţiative legislative, 102 declaraţii politice, 38 întrebări şi interpelări şi 1 moţiune semnată.

 

Topul celor mai puţin activi parlamentari

Cea mai mică valoare observată a IAP este de 0,25 şi este dată de o singură luare de cuvânt a deputaţilor, fără nici un alt fel de activitate parlamentară. Unica luare de cuvânt reprezintă jurământul obligatoriu al fiecărui deputat de la începutul mandatului. IAP=0,25 a fost obţinută de 50 de deputaţi şi senatori, dintre care:

1. PSD – 24 deputaţi;

2.PNL – 21 deputaţi;

3.Grupul minorităţilor – 4 deputaţi;

4.PC – 1 deputat.

După cum se observă din acest clasament, niciun parlamentar PDL nu a dormit, ca să vorbim pe româneşte, în Parlament, ducându-se la tribună doar pentru a depune jurământul. Cumulând valorile PSD şi PNL şi raportându-le la numărul total de deputaţi ai USL se poate observa că fiecare al optulea deputat USL nu are nici un fel de activitate parlamentară de la începutul prezentei legislaturi.

 

Aleşii oltenilor, unii vorbăreţi, alţii nici atât, doar foarte puţini au muncit

Niciunul dintre cei 13 parlamentari de Olt nu se clasează pe primele locuri în ceea ce priveşte indicatorii pe baza cărora se apreciază munca aleşilor.

Primii la Cameră şi la Senat sunt, conform clasamentului amintit, cei mai vorbăreţi aleşi: Gigel Ştirbu şi Darius Vâlcov. Primul, situat pe locul 40 la Cameră, datorită celor 20 de luări de cuvânt şi a celor 10 declaraţii, celălalt- situat pe poziţia 23, ca urmare a celor 28 de luări de cuvânt. La capitolul iniţiative, cei doi parlamentari au reuşit să-şi treacă în cont doar un singur proiect de act normativ. O analiză amănunţită cu privire la munca aleşilor de la începutul acestui mandat, dar şi mai multe amănunte, în numărul viitor.