Vitalie Stanciu a făcut primul pas spre închisoare

156

El a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, în formă continuată, fiind trimis în judecată la finele anului 2011. În dosarul lui Vitalie Stanciu, procurorii l-au mai acuzat şi pe omul de afaceri Eugen Butoi, de la SC Eurocom SRL, pentru fals în declaraţii şi documente, uz de fals, cu scopul obţinerii de fonduri comunitare.  El a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Dolj la şapte ani cu executare. Sentinţele nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Craiova.

 

A favorizat obţinerea de fonduri comunitare

Potrivit rechizitorului întocmit de reprezentanţii Ministerului Public, omul de afaceri, în vederea construirii unui abator, a prezentat la Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova şi, ulterior, la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt, mai multe documente inexacte sau incomplete referitoare la ridicarea construcţiei. Astfel a obţinut pe nedrept suma totală de 942.392,97 lei, din bugetul Comunităţilor Europene şi din bugetul naţional. Procurorii au susţinut că Butoi a fost sprijinit în demersul său,  ce s-a dovedit a fi ilegal, de fostul primar al Balşului. Acesta ar fi dispus emiterea şi prelungirea în mod nelegal a certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, documente false depuse la APDRP. Oamenii legii mai susţin prin rechizitoriul trimis instanţei de judecată că ex-primarul oraşului de pe Olteţ a omis să înregistreze în evidenţele speciale ale primăriei documentele amintite, pentru a ascunde faptul că lucrările au fost începute fără respectarea legii. În urma acestor ,,mişmaşuri”, bugetul Primăriei Balş ar fi fost prejudiciat cu suma totală de 35.512,46 lei, reprezentând taxele pe care firma lui Butoi ar fi trebui să le achite administraţiei locale, pentru taxe locale.

Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în acest dosar ce s-a lăsat, la instanţa de fond, cu condamnarea lui Stanciu şi Butoi, cu suma de 2,69 milioane lei noi, reprezentând valoarea integrală decontată firmei lui Butoi. Pentru recuperarea prejudiciilor create, pe o parte din averea omului de afaceri s-a instituit sechestru asigurator.

 

Primul fost edil din judeţ condamnat la închisoare cu executare

Primarul oraşului Balş nu este primul edil din judeţ condamnat pentru fapte de corupţie sau asimilate acestora, săvârşite pe durata executării mandatului. Este, însă, singurul pentru care judecătorii au decis că ar trebui să-şi ispăşească pedeapsa după gratii. Primul edil care a fost condamnat pentru fapte de corupţie a fost Petre Călinescu, ex-primarul comunei Verguleasa. Acesta a fost ,,sancţionat” de judecătorii Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare. Potrivit rechizitoriului care a stat la baza condamnării, a primit, în perioada 2001-2005, de la numitul Emanoil Zaharia, din localitate, 300 de butelii de vin pe lângă alte bunuri. În schimbul acestora, primarul ar fi trebuit să-l pună în posesie pe Zaharia cu şapte hectare de teren agricol pe vechiul amplasament.

De la o altă persoană, fostul şef al administraţiei locale din Verguleasa a primit 800 de lei pentru a-i concesiona o suprafaţă de teren.