Noaptea surprizelor la Muzeul Judeţean Olt

95

Data de 18 mai 2013 marchează o dublă sărbătoare: Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor, activitate aflată, anul acesta, la a noua ediţie. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment creat în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi este patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Muzeelor de anul acesta îşi propune să bată toate recordurile. Cele 160 de instituţii înscrise în program vor să adune mai mult de 160 de mii de vizitatori, câţi au fost anul trecut. Şi Muzeul Judeţean Olt a participat la acest eveniment şi a depus eforturi importante pentru ca oltenii să se bucure la maximum de Noaptea Muzeelor. O serie întreagă de acţiuni au fost pregătite, totul culminând cu un concert extraordinar susţinut de Corul Symbol, condus de dirijorul Jean Lupu.

Mai multe amănunte aflăm de la directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică

 

• Domnule director Laurenţiu Guţică, instituţia pe care o conduceţi este implicată în evenimentul de talie internaţională – Noaptea Muzeelor. Ce ne puteţi spune despre acest eveniment?

– Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural remarcabil aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, anul acesta asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor.

În anul 2013 comunitatea muzeelor a decis să celebreze Ziua Internaţională a Muzeelor sub genericul: Muzeele (Memorie şi Creativitate) = Progres Social. Acest generic cu adevărat optimist reuneşte în mod dinamic, sub forma unei ecuaţii, mai multe concepte a ceea ce este esenţial în definirea muzeului de astăzi, punând în lumină natura universală a acestor instituţii şi influenţa lor pozitivă asupra societăţii. Bogăţia moştenirii noastre istorice păstrată şi prezentată de muzee, împreună cu inventivitatea şi vitalitatea ce caracterizează activitatea sectorului muzeal în anii din urmă, constituie baza pe care stă forţa instituţiilor muzeale din timpurile noastre. Reconcilierea misiunii lor tradiţionale, de conservare, cu creativitatea necesară revigorării şi dezvoltării audienţei lor – aceasta este evoluţia pe care muzeele încearcă să o întreprindă cu credinţa puternică a faptului că ele pot transforma în mod constructiv societatea.

• Cine participă la acest eveniment?

– Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual acest eveniment, printre care şi o serie întreagă de muzee din România. Trebuie să vă spun că Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, asigurând o promovare amplă şi coerentă a activităţilor organizate de muzeele româneşti.

La Noaptea Muzeelor 2013 participă peste 30 de instituţii muzeale din România: Muzeul de Istorie şi Muzeul de Ştiinţele Naturii Aiud, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Arad, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Centrul Cultural Petre Ţuţea (Braşov), Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (Planetariu) Constanţa, Muzeul Marinei Române Constanţa, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul Literaturii Române Iaşi, Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, Palatul Roznovanu (Primăria Municipiului Iaşi), Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor” Oradea, Galeria Visual Kontakt (Oradea), Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” (Ploie?ti), Muzeul Banatului Montan Reşiţa, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe), Muzeul Naţional Secuiesc din Sf. Gheorghe, Muzeul de Istorie Sighişoara, Muzeul Judeţean Olt (Slatina), Muzeul Agriculturii Slobozia, Muzeul Bucovinei (Suceava), Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” (Târgu-Jiu), Muzeul Judeţean Mureş (Târgu-Mureş), Muzeul de Artă Timişoara.

• Cum întâmpină Muzeul Judeţean Olt acest eveniment anul acesta?

– Muzeul Judeţean Olt a organizat şi organizează în continuare o serie întreagă de activităţi, începând cu data de 14 mai şi până pe 19 mai. În prima zi dedicată acestui eveniment la Muzeul Judeţean Olt a avut loc vernisajul expoziţiei gastronomice tradiţionale „Din bucătăria bunicii”. Miercuri, manifestările au debutat cu lansarea volumelor: „Cimitirul roman şi roman târziu de la Sucidava-Celei. Săpăturile arheologice dintre anii 1969-1983 – Autori: Gheorghe Popilian, Dorel Bondoc; Castrul roman de la Slăveni. Încercare de monografie arheologică. Autori: Dumitru Tudor, Nicolae Gudea, Gheorghe Popilian, Dorel Bondoc.

În aceeaşi zi, Laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Judeţean Olt a fost gazda unui Atelier-şcoală cu elevii claselor a XI-a ai Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”. Joi a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Simfonie alpină”, aparţinând pictorului Gheorghe Atanasescu la Galeria Artis.

Vineri, la Secţia de Artă Plastică „Ion Popescu-Negreni” va avea loc vernisajul expoziţiei de tapiserie şi pictură a lui Gheorghe Gogescu, iar sâmbătă şi duminică vom avea un program special circumscris Zilei Internaţionale a muzeelor şi Nopţii Muzeelor dedicat oltenilor care vor să ne calce pragul.

• Practic, sâmbătă şi duminică a fost punctul de atracţie pentru olteni şi cele mai multe activităţi pregătite de Muzeul Judeţean Olt pentru ei…

Aşa este, am pregătit un program destul de încărcat care s-a dovedit a fi pe placul publicului vizitator. Sâmbătă, între orele 10-17 am avut un program de vizitare gratuită a expoziţiilor muzeale, la orele 11.00 a fost o lansare de carte a prof. univ. dr. Gheorghe Mihail – Lirică aleasă = Elektita liriko. Între orele 17.00 şi 01.00 au avut loc proiecţii şi vizionări de filme istorice, etnografice şi documentare.

Tot sâmbătă, începând cu orele 17.00 a avut loc vernisajul expoziţiei „Medalion de Artist: Meşterul Gheorghe Tănase”, dar şi Sceneta „Nopţi la circ” după Angela Carter, interpretată de trupa de teatru „ReGe” a Colegiului Naţional „Radu Greceanu” din Slatina. Cu începere de la orele 19.00 a fost programat, în Holul de Onoare a MJ Olt, concertul extraordinar susţinut de Corul Symbol, condus de dirijorul Jean Lupu.

În ultima zi a manifestărilor organizate cu acest prilej am pregătit vizitarea Bisericii „Sf. Mc. Gheorghe” din comuna Osica de Sus, unde a concertat din nou Corul Symbol, iar de la orele 15.00 am organizat o excursie documentară la Mănăstirea Brâncoveni