Arena fotbalului slătinean

287

Terenul de fotbal  din Slatina a apărut  încă de la începutul secolului, odată cu înfiinţarea  Societăţii Sportive Oltul Slatina. Era perioada când sporturile de echipa îşi făceau începuturile. Stadionul din Slatina, deşi găzduieşte manifestări sportive  încă din anii 1920, nu a fost o construcţie  propriu-zisă care să demareze la o anumită dată şi să fie inaugurat la o perioadă  anume. Locul respectiv, nu era altceva decât  un teren viran pe care se trasau liniile de tuşă, se amplasau două porţi şi era suficient. Spectatorii stăteau în picioare iar un paravan  amenajat pe loc era locul unde se echipau jucătorii. Noţiunea de „Stadion” a apărut mai târziu, odată cu tribunele şi vestiarele care erau construite din lemn. Periodic, s-au adăugat îmbunătăţiri în funcţie de cerinţele vremurilor.

Pare greu de crezut, dar Slatina, datorită  lui Mihail I.  Mihail, fondatorul A.S. Oltul Slatina, a fost printre primele oraşe din sudul ţării care au beneficiat de un teren de fotbal.  Pentru că era amplasat la marginea oraşului, terenul respectiv a fost numit „Zăvoi”.

Este important de menţionat că amplasamentul terenului pe care s-au jucat primele meciuri este acelaşi  cu cel de astăzi, un lucru foarte rar. Primele evenimente sportive au avut loc în  anul 1924, anul în care s-au construit şi primele tribune, iar în anul 1930 „Stadionul Zăvoi” a fost omologat. Stadionul  era întreţinut de primărie. Fiind amplasat  în afara oraşului, locuitorii din jurul stadionului  (strămoşii celor de astăzi ) furau lemnele de la tribună.

În anii 1970, epoca tribunelor de lemn a apus. Au apărut tribunele din beton prevăzute cu gradene de lemn. Deşi nu a contribuit cu nimic notabil la istoria fotbalului românesc, Slatina va beneficia de un stadion modern. Pentru a  ajunge la forma de azi, stadionul 1 Mai a suferit trei modificări radicale.

– Prima a fost  la începutul anilor 1970 când la Slatina a fost adusă Gloria Bârlad. S-a construit de la zero tribuna  întâi  iar tribuna a doua a fost demolată (tribuna de la şosea ).

– A doua modificare a fost  în 1973 când echipa Oltul Slatina a promovat  în Divizia B şi a devenit Dinamo Slatina.  În 1974 s-a dat  în folosinţ,ă tribuna a II a şi peluza de la tabelă  în forma  în care se află şi azi.

  A treia modificare şi cea mai importantă a fost la începutul anilor 1980, când stadionul a trebuit să găzduiască jocurile echipei de Divizia A, noua echipă fanion a judeţului – FC Olt. Tribuna principală a fost refăcută total, modificându-se aspectul şi confortul atât la tribuna  întâi cât şi la tribuna oficială, tot atunci a fost  amenajată parcarea din spatele tribunei oficiale, cea de-a doua peluză precum şi suprafaţa de joc înlocuită.  A fost inaugurat   în august 1982.

Capacitatea stadionului 1 Mai este de 12.000 de locuri şi este destinat în principal meciurilor de fotbal, dar se organizează aici şi alte tipuri de competiţii sportive, existând o pistă de atletism, precum şi spectacole muzicale.  După revoluţie, băncile de lemn au fost înlocuite cu scaune din plastic. Pe stadionul 1 Mai din  Slatina, primele scaune au apărut în 2005

Vă prezentăm cele mai importante momente din istorie a stadionului 1 Mai din Slatina

– 28 septembrie 1924. În numărul din 20 septembrie 1924 „Gazeta sporturilor” anunţă un mare eveniment fotbalistic care va avea loc pe stadionul de la Aleea Oltului. Este vorba de meciul internaţional între Societatea Sportivă „Oltul” Slatina şi echipa bulgară „Levski” Sofia. A fost primul mare eveniment care s-a desfăşurat pe stadionul de pe malul Oltului.

– Octombrie 1973. Echipa locală Dinamo Slatina susţine o partidă amicală împotriva echipei Dinamo Bucureşti. A fost pentru prima dată când echipa bucureşteană juca la Slatina. Stadionul a fost arhiplin cu mult timp înaintea începerii partidei. La Dinamo Bucureşti evoluau printre alţii: Mircea Lucescu, Radu Nunweiller, Cornel Dinu şamd.

– 12 Martie 1980. La Slatina soseşte pentru prima dată   Steaua Bucureşti. FC Olt câştigă  partida cu 1-0. La echipa bucureşteană evoluau printre alţii: Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Ştefan Sameş şamd. Aducerea echipei din Scorniceşti la Slatina a dat posibilitatea publicului slătinean să vadă pe viu marii jucători ai vremii. De altfel până  în 1988 la Slatina era o adevărată sărbătoare când soseau Dinamo, Steaua, FC Argeş şi mai ales U. Craiova.

– 20 august 1981. Are loc prima partidă  pe noul stadion. Este vorba de meciul I.P. Aluminiu – Metalul Bucureşti 2-0. Marian Leta de la gazde este autorul primului gol marcat pe noul stadion.

– 12 octombrie 1983. Federaţ,ia Română de Fotbal organizează la Slatina  întâlnirea internaţională de fotbal dintre selecţionatele României şi Italiei, 0-1, din cadrul preliminarilor Campionatului European de tineret. La italieni jucau printre alţii: Gianluca Vialli, viitorul mare internaţional şi Giuseppe Galderisi (Juventus Torino)

– 2 aprilie 1985. Stadionul 1 Mai din  Slatina găzduieşte  partida de fotbal dintre reprezentativele de tineret ale României şi Turciei, scor 1-0, gol marcat de Belodedici, din cadrul preliminariilor Campionatului European de tineret

– 12 august 1990. Ultimul mare eveniment fotbalistic care a avut loc pe stadionul 1 Mai a fost partida de fotbal dintre U. Craiova şi Steaua 1-1. Terenul din Craiova fiind suspendat organizatorii au ales ca loc de desfăşurare a partidei terenul din Slatina.

În anii 1980, pe stadion se organizau spectacole în care se jucau meciuri între selecţionatele artiştilor şi sportivilor din localitatea respectivă. In imaginea de mai suş îl vedem pe Rică Răducanu pe stadionul 1 Mai (la poarta dinspre tabelă), unul dintre cei mai mari portari pe care i-a dat fotbalul românesc, încercând să apere loviturile de la 11 metri ale foştilor jucători de la Dinamo Slatina.

Florin Brutaru