Bătuţi de grindină, trataţi cu indiferenţă de guvernanţi

96

Condiţiile meteo periculoase de la finele lunii trecute au făcut pagube însemnate în mai multe localităţi din sudul judeţului Olt. Cele mai afectate sunt comunele Izbiceni,  Giuvărăşti şi Gârcov unde mii de hectare cultivate cu cereale şi legume au fost distruse. La Giuvărăşti şi Gârcov, pe lângă culturile agricole afectate, pagubele vizează şi deteriorarea a 70 de locuinţe. Autorităţile au făcut evaluări şi au înaintat  mai departe constatările, aşteptând soluţii din partea guvernanţilor.

 

În mai puţin de o jumătate de oră, ploaia dar mai ales grindina care s-a abătut asupra sudului judeţului Olt, au măturat aproape totul de pe câmp şi din gospodăriile oamenilor. Aproape 10.000 de ha cultivate cu cereale şi legume au fost distruse în procent de peste 80%, potrivit evaluărilor preliminarii făcute de autorităţile locale.

Conform acestora, în comuna Izbiceni, au fost distruse aproape 5.000 de ha cultivate cu grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, orzoaică şi rapiţă, 200 ha de păşuni şi 140 de ha cultivate cu legume, mare parte fiind în solarii.

La Giuvărăşti, grindina care a avut dimensiunile unui oul de porumbel, a distrus 1200 de ha cu diverse culturi agricole şi a avariat 20 de locuinţe.

Potrivit celor susţinute de primarul comunei Dorel Imireanu, prioritatea administraţiei locale o reprezintă acum luarea măsurilor de limitare a deteriorării locuinţelor afectate şi, pe viitor, sprijinirea proprietarilor în vederea reabilitării imobilelor.

Aceleaşi priorităţi sunt şi la Gârcov unde, conform primarului Niculiţă Bobonete, sunt afectate 100% culturile de pe cca 1200 de ha. Potrivit evaluărilor, au fost înregistrate pagube materiale şi la locuinţele cetăţenilor, în număr de 50.

Pierderi însemnate au suferit şi locuitorii oraşului Corabia. Prin gospodăriile celor care locuiesc la casă nu prea a mai rămas nimic după ce grindina s-a abătut timp de câteva minute asupra zonei.

Autorităţile locale susţin că în aceste localităţi, pe lângă locuinţele afectate şi culturile distruse de grindină, la capitolul pagube sunt trecute şi efectivele de păsări moarte din cauza aceeaşi cauză.

 

Pierderi de sute de miliarde de lei vechi

Dan Stoichicescu, directorul de cabinet al prefectului de Olt, a declarat ulterior că pagubele se ridică, conform evaluărilor făcute de către membrii Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la peste 200 miliarde de lei vechi. Din păcate, deocamdată, nu au fost identificate soluţii pentru sprijinirea cetăţenilor care au suferit pierderi.

Cei care au avut culturile agricole asigurate ar putea primi sprijin. Nu de la Guvern, aşa cum se aşteaptă, ci de la firmele de asigurări, în condiţiile în care printre riscurile asigurate se numără şi grindina. Restul… pot spera… Ce le mai rămâne de făcut, doar că şanse să fie sprijiniţi nu prea sunt. Toţi cei care ar trebui să intervină susţin că, din lipsa resurselor bugetare, nu se poate inverveni în spijinul celor afectaţi de condiţiile meteo periculoase. Nici dacă locuiesc în Moldova, nici dacă stau în satele Olteniei.

Reprezentanţii administraţiei judeţene susţin că au făcut tot ce au putut, au evaluat situaţia şi au transmis mai departe concluziile desprinse şi au solicitat sprijinul administraţiei centrale.

 

Un nou pericol îi pândeşte pe sudiştii noştri

Nici nu şi-au revenit bine din şocul cauzat de pierderile suferite cu două săptămâni în urmă că locuitorii din zona de sud a judeţului sunt iar la ,,mâna naturii”. Acum pericolul nu vine din cer ci pe Dunăre. Precipitaţiile importante din ultima perioadă a făcut ca apele bătrânului fluviu să se umfle şi să iasă din matcă. Aşa s-a întâmplat în multe dintre localităţile din Europa prin care trece Dunărea. Pericolul de inundaţii există şi la noi, cele mai expuse fiind localităţile din judeţ situate pe malul stâng al Dunării.

Autorităţile judeţene susţin că sunt pregătite să intervină în sprijinul oamenilor din zona de sud, în caz că Dunărea se va revărsa şi la noi aşa cum a făcut-o în Austria, Germania sau Ungaria. Ce vor face şi cum îi vor ajuta, rămâne de văzut.