Noi centre de permanenţă

95

Judeţul Olt îşi va îmbunătăţi asistenţa medicală în mediul rural prin înfiinţarea în câteva luni a două noi centre de permanenţă. Direcţia Judeţeană de Sănătate a luat această decizie la cererea localnicilor. Oamenii din unele zone ale judeţului sunt nevoiţi să străbată zeci de km până la prima unitate sanitară.

 

Localnicii din foarte multe localităţi se plâng că la sfârşit de săptămână, dacă au nevoie de medic, nu au la cine să apeleze, fiind nevoiţi să străbată zeci de kilometri până la prima unitate spitalicească. Este şi cazul celor din oraşul Potcoava.

Nevoia de asistenţă medicală după orele de program, în week-end-uri sau sărbători legale este atât de mare încât oamenii au strâns semnături în vederea susţinerii propunerii de înfiinţare a unui centru de permanenţă care a funcţionat aici până acum vreo trei ani.

,,Dacă ai nevoie de un medic la sfârşit de săptămână, nu găseşti unul deşi sunt trei medici de familie. Abia de dai de ei în cursul săptămânii. Ferească Dumnezeu să ai nevoie şi să vină salvarea după o jumătate de oră sau mai rău, că mori cu zile. Să ne reînfiinţeze centrul de permanenţă. Când exista, era altă treabă. Era mult mai bine”, a afirmat Ion Nedeloiu.

Mariana Istrate se numără printre cei care au semnat pentru reînfiinţarea centrului de permanenţă.

,,Aici oamenii sunt bătrâni şi săraci. Au nevoie de asistenţă medicală permanent. Dacă se trezesc cu vreo durere în week-end şi nu au bani să plătească pe cineva să-i ducă de urgenţă la Slatina, până vine salvarea, mor cu zile”, a susţinut femeia, dând şi câteva exemple de persoane care au avut probleme cardiace şi nu au mai putut fi salvate de medicii slătineni pentru că au ajuns prea târziu.

Emanuel Enăchioaia, primarul oraşului Potcoava, ne-a mărturisit că a făcut demersuri către Direcţia de Sănătate Publică Olt pentru reînfiinţarea centrului de permanenţă, fiind de acord să se ocupe de întreţinerea spaţiului în care va funcţiona unitatea sanitară.

,,Pe baza celor aproape 500 de semnături strânse de localinici am făcut demersurile necesare către DSP Olt. Ne-am arătat disponibilitatea ca administraţie locală să susţinem, atât cât putem şi ne permite legea, funcţionarea lui. Oamenii au nevoie de asistenţă medicală permanentă iar noi, reprezentanţii statului, suntem obligaţi să le satisfacem această nevoie. Am primit asigurări din partea conducerii DSP Olt, cu care am discutat personal, că în maxim două luni centrul de permanenţă va deveni funcţional. Sper să se realizeze acest obiectiv cât mai repede”, ne-a declarat edilul.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Olt vrea să reînfiinţeze toate centrele care şi-au desfăşurat activitatea în trecut. În prima fază, celor trei astfel de unităţi sanitare care funcţionează şi în prezent la Brastavăţu, Dobroteasa şi Osica de Sus, li se vor adăuga două. Pe lângă cel de la Potcoava, se intenţionează şi redeschiderea celui de la Crâmpoia.

Directorul DSP Olt, Victoriţa Diaconescu, susţine că stadiul pregătirii pentru redeschiderea acestor centre este avansat, fiind stabilite cu primarii toate detaliile legate de funcţionarea centrelor.

,,Am avut discuţii şi cu medicii, atât cu cei de familie din cele două localităţi cât şi cu alţii, care fie profesează în localităţile din împrejurimi, fie sunt angajaţi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt. Le-am explicat cum stă situaţia şi i-am întrebat dacă doresc să facă gărzi şi în aceste centre de permanenţă. Eu sunt mulţumită de cum decurg lucrurile. Mai ales că avem şi sprijinul ministerului prin domnul secretar de stat Raed Arafat”, a afirmat Diaconescu.

Noile centre de permanenţă care se doreşte a deveni funcţionale în cel mult două luni, vor fi deservite de cinci-şase medici de familie din zonă, dar şi de câte o substaţie de ambulanţă.