SUA vor lansator de rachete la Deveselu

119

Un sistem de apărare împotriva rachetelor, avioanelor sau dronelor inamice iau în calcul să instaleze la Baza NATO de la Deveselu americanii. Primul test de fezabilitate a fost deja făcut.

https://realitateaoltului.ro/page/2/?s=deveselu

Șeful Agenției de apărare antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves, care a declarat pentru publicația americană InsideDefense că este posibil să fie renegociat acordul dintre SUA și România în privința bazei militare de la Deveselu. Americanii urmăresc întărirea bazei NATO din Olt cu arme de apărare antiaeriană pe rază foarte scurtă. Este vorba de radare militare și un sistem SeaRAM, cu senzor de căutare și de urmărire la înaltă rezoluție și capacitatea de răspuns rapidă și fiabil, un ansamblu de lansatoare de rachete.

Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) a derulat deja un studiu,  efectuând un test de fezabilitate pentru folosirea unui senzor antiaerian pasiv. Un al doilea test, menit să evalueze fezabilitatea la sol a sistemului, așteaptă aprobarea finanțării necesare.

https://realitateaoltului.ro/2015/12/11/americanii-au-testat-interceptori-sm-3-pentru-scutul-antiracheta-de-la-deveselu/

Acordul dintre România și SUA privind amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu a fost semnat în 2011, iar din mai 2016, scutul este operațional.