Un caracalean, unul dintre cei mai buni matematicieni din LUME, Cetățean de Onoare al municipiului

1795

Românul desemnat  în ultimii trei ani printre cei mai buni matematicieni din lume s-a născut la Caracal, și-a luat doctoratul la Universitatea Paris Sorbonne și este profesor la Universitatea din Craiova. Prof. Dr.univ. Vicențiu Răduleacu a fost desmenat la finele lunii trecute Cetățean de Onoare al municipiului Caracal.

Municipiul Caracal se mândrește cu unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii. Pentru a-l onora pe caracalenaul ale cărui lucrări științifice au fost citite și analizate de peste 2200 de cercetători de pe întreaga planetă, administrația celui ce-al doilea municipiu al Oltului l-a desemnat Cetățean de Onoare al localității.

Profesor la Universitatea din Craiova, la departamentul de matematică al facultății de științe, cu o activitate de cercetare remarcabilă, Vicențiu Rădulescu ocupă locul 42 în topul celor mai buni matematicieni ai lumii prezentat de Clarivate Analytic la finele anului trecut și se află, pentru al treilea an, printre cei mai influenți cercetători din lume. Datorită citărilor sale științifice, atât în 2014, cât și 2019, Vicențiu Rădulescu a fost inclus în aceeași listă.

Matematicianul are 62 de ani, a absolvit în 1973 Școala Gimnazială nr.2 Caracal, în 1977 Liceul Ioniță Asan Caracal, Universitatea din Craiova în 1982, până la începutul anului 1990 a fost profesor în orașul natal, iar în 1991 a concurat pentru o bursă de doctorat. Și-a dat doctoratul la Universitatea Paris Sorbonne, a studiat și prezentat lucrările sale în multe universități din afara țării, a fost invitat să conferențieze în Asia, în universitățile din China, iar în 1999 a fost omagiat cu Premiul Academiei Române pentru lucrările sale științifice. A reușit să dezvolte foarte multe colaborări solide cu matematicieni din multe țări ale lumii- Franța, Italia, Slovenia, China și a introdus metode noi de predare.

Matematicianul caracalean s-a menținut și anul trceut pe locul I la Gala Excelenței organizată de Universitatea din Craiova, conducerea universității apreciind că rezultatele cercetării de la departamentul de matematică sunt cele care duc universitatea în topuri fruntașe la nivel internațional și i-a decernat Diploma de Onoare.