Cele 15 busturi din răşină puse cu spatele la stradă au fost înlăturate din fața Primăriei Balș

384

După modernizarea esplanadei de lângă Casa Tineretului, administrația orașului Balș continuă proiectul cu modernizarea zonei din fața primăriei. Primul pas a fost înlăturarea celebrelor busturi de rășină ce au fost în repetate rânduri subiect de can-can. Acestea au fost ridicate și vor fi relocate în parcul orășenesc și alte zone ale urbei.

Cele 15 busturi înfățișând personalități ale urbei, amplasate cu spatele la stradă, nu mai străjuiesc Primăria Balș. Acestea au fost eliminate de pe platoul administrativ zilele trecute și depozitate în vederea relocării în parcul central ori în alte zone ale urbei.

Grupul statuar face parte din proiectul finanţat din fonduri europene intitulat „Oraşul nou”, implementat de fostul edil și înfățișează personalități care au marcat istoria orașului de pe malul Oltețului și care au influențat viața comunității. Statuile au fost construite dintr-o rășină specială care imită bronzul și amplasate în fața primăriei în jurul unei fântâni arteziane. Faptul că au fost așezate cu spatele la stradă a stârnit numeroase glume, fiind considerate nu o viziune culturală, ci un kitsch, iar primarul Cătălin Rotea a decis ca noul proiect de reabilitare a zonei să nu mai păstreze acest ansamblu. Din respect pentru personalitățile pe care acestea le înfățișează, nu au fost distruse. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, domnitorul Ţării Româneşti în perioada 25 septembrie 1559 – 8 iunie 1568, care a semnat primul document în care se aminteşte numele localităţii, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.

Obiectivul „Modernizare platou Casa Tineretului și parc primărie în orașul Balș” se ridică la circa 2,7 milioane lei și își propune să creeze o nouă imagine a urbei.