A fost realizată recepția lucrărilor la Muzeul de Etnografie „Hagiescu Miriște” din Caracal. Inaugurarea, pe 15 decembrie

1055

Primăria Caracal a salvat de la degradare o clădire de patrimoniu, donația unui mare filantrop romănățean, dându-i după 100 de ani destinația de muzeu, conform doleanței magistratului Hagiescu Miriște. Printr-un proiect cu fonduri europene, clădirea și-a recăpătat strălucirea de altădată, fiind făcută recepția lucrărilor și urmând inaugurarea ca sediu al Muzeului de Etnografie Caracal.

S-au finalizat lucrările de reabilitare ale casei „Hagiescu Miriște”, sediu al Muzeului de Etnografie Caracal. Proiectul „Restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea muzeului de etnografie Hagiescu Miriște, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local” , are o valoare de  6.001.186,77 lei, din care finanțarea nerambursabila este de 5.868.705,02 lei (1.262.222,83 euro). Principalele lucrări de intervenții realizate au fost: conservarea, consolidarea și restaurarea obiectivul de patrimoniu, dotări ale obiectivului de patrimoniu, amenajarea spațiului muzeal și amenajarea peisagistică a curții. Astăzi, constructorul anunță recepția lucrării.

,,Ne bucurăm să redăm comunității o clădire emblematică. A fost realizată recepția lucrărilor de restaurare și consolidare a Muzeului de Etnografie „Hagiescu Miriște” din Caracal, un monument istoric arhitectural de clasa B înscris în Lista monumentelor istorice din patrimoniul cultural local din mediul urban. Frumusețea aceasta se găsește pe strada B.P. Hașdeu nr.2, în Caracal,, a anunțat CONSTRUCTIM.

Inaugurarea muzeului de etnografie va fi făcută pe 15 decembrie, ocazie cu care va fi organizat și un Concert de colinde și cântece de sărbătoare, la care vor participa nume celebre ale folclorului românesc.

În 1904, nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, Ion Hagiescu-Mirişte şi-a facut testamentul, prin care a lăsat toată averea sa judeţului Romanaţi, cu condiţia ca din aceasta să fie întreţinuţi studenţi cu talent la sculptură, care să studieze în ţară, apoi în străinătate, la Roma sau Paris. Printre acestea și conacul, cu destinația exclusicvă de a deveni muzeu, dar și o impresionantă colecție de artă. În 1949, când la Caracal s-a înfiinţat Muzeul Romanaţiului, 27 de tablouri din colecţia lui Hagiescu-Mirişte, semnate N. Dărăscu, Dupont, N. Grimani, O. Obedeanu, Ambrosini, Uberti şi alţi artişti plastici renumiţi, au fost expuse aici, fiind singurele obiecte de artă care s-au mai păstrat din colecţia magistratului.

Hagiescu-Miriște era magistrat de profesie, ajungând până la postul de consilier al Curții de Apel, după ce, în anul 1914, fusese Prim-președinte al Tribunalului Romanați.